Αρχική City Guide ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟΣ

Από pitkostas

Το μοναδικό ανάλογο θεματικό Μουσείο της Ελλάδος

Στην απέραντη  λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου,   εδώ και εκατοντάδες χρόνια,  λειτουργούν δύο αλυκές που παράγουν το 65% του ελληνικού αλατιού.

Η πιο μεγάλη, η λεγόμενη Άσπρη Αλυκή, έχει έκταση 12.500 στρέμματα και είναι δημοσίου συμφέροντος. Η πιο μικρή, η λεγόμενη Αλυκή Τουρλίδος, έχει έκταση 1.750 στρεμμάτων και ανήκει στον δήμο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Με αυτά τα δεδομένα πριν από λίγα χρόνια ο Κοινωφελής Ιδιωτικός Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος»  διοργάνωσε στους χώρους του Ιστορικού του Μουσείου μία  έκθεση με τον τίτλο Αλάτι – Ο λευκός θησαυρός η οποία κατά το διάστημα της τρίμηνης λειτουργίας της υποδέχθηκε περισσότερους από 7.500 επισκέπτες.

Το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός  για Μουσείο της περιφέρειας σε συνδυασμό με το ότι η «Διέξοδος» δεν είχε μόνο την τεχνογνωσία  αλλά  κατείχε και όλο το αναγκαίο πληροφοριακό και εκθεσιακό υλικό για τον εμπλουτισμό ενός ανάλογου θεματικού Μουσείου, αποτέλεσε την αιτία να της παραχωρηθεί από τον Δήμο Μεσολογγίου ένα πεπαλαιωμένο και εγκαταλελειμμένο κτίριο  της δεκαετίας του 1930, μετά του περιβάλλοντος χώρου 1.500 τ.μ.,  που βρίσκεται στην καρδιά της Αλυκής Τουρλίδας, πάνω στην ακτογραμμή του Ιονίου Πελάγους, προκειμένου να ιδρύσει και να λειτουργήσει σε αυτό Μουσείο Άλατος.

Έτσι,  χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς υπαγωγή  σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα αλλά μόνο με την ψυχή και τις οικονομίες του ιδρυτή της «Διεξόδου» Νίκου Κορδόση, την έμπρακτη αγάπη  μερικών   φίλων του, την υποστήριξη του «Κορδόσειου Κοινωφελούς Ιδρύματος» και την αρωγή του Δήμου της Ιερής Πόλης  το ανακαίνισε και δημιούργησε, μαζί με την σύζυγό του Δέσποινα Κανελλή, το πρώτο Μουσείο ‘Άλατος στη χώρα.

Ένα θεματικό μουσείο στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει   ο,τιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από  την πρώτη  εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό  και τη θρησκεία. Να γνωρίσει  τα είδη των  αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους και της κοκκομετρίας τους. Να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του. Να πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλειμμένες αλυκές όλης της χώρας, για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας,  αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής καθώς και εκείνης της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές  της δεκαετίας του 1930. Να δει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από  το αλάτι αλλά και  την μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιερών που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας. Να  παρακολουθήσει  από κοντά την διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής  του  αλατιού και  τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του και τέλος από τον  περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου να απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων   πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της περιοχής.

Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι στον πρώτο μόλις χρόνο λειτουργίας  του Μουσείου, και μάλιστα υπό «καθεστώς κορωνοϊού»,  ξεπέρασε τους 22.000 επισκέπτες. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί το μέλλον του Μουσείου που βασίζεται όχι μόνο στην μοναδικότητα και την πρωτοτυπία των εκθεμάτων του  αλλά πρωτίστως στον άριστο και υποδειγματικός τρόπο της οκτάωρης καθημερινής του λειτουργίας.

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr