Αρχική Ζατζα Έγραψε ο Μπετόβεν το «Εμβατήριο της Φρουράς του Μεσολογγίου»;

Έγραψε ο Μπετόβεν το «Εμβατήριο της Φρουράς του Μεσολογγίου»;

Από pitkostas

Ανακοίνωση της Φιλαρμονικής “Διονύσιος Σολωμός”

Δεν μας προξενεί καμία εντύπωση η αήθης επίθεση του κυρίου Γ. Μακρή, αφού εδώ και χρόνια εκφράζει ποικιλοτρόπως την απέχθειά του προς τον Σύλλογό μας, έναν Σύλλογο που επί 3 δεκαετίες προβάλλει την Ιερή μας πόλη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πολλώ δε μάλλον τώρα που στην εκδήλωση έχουμε ως προσκεκλημένο τον Πρόεδρο ενός Ομίλου Απογόνων αγωνιστών με πανελλήνια εμβέλεια. Ούτε και μας προξενεί κατάπληξη το γεγονός πως όλες τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και οι συνδιοργανωτές μας δέχτηκαν απειλές και πιέσεις ώστε να αποχωρήσουν απ’ την εκδήλωση. Από την εκδήλωση της Μέρας του Αρχηγού η οποία έχει γίνει τόσο αγαπητή απ’ τους συμπολίτες μας ώστε να έχει καταστεί πλέον πάνδημη.

Είναι ενδεικτικό εδώ να γνωρίσουμε στους συμπολίτες μας ότι κανείς εκ των διαφωνούντων για τη συγκεκριμένη σύνθεση δεν επικοινώνησε με τον Σύλλογό μας, μιας και εμείς είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Γιατί, αφού ενδιαφερόσαστε τόσο για την εκδήλωση και την πόλη μας, δε επικοινωνήσατε μαζί μας ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και αν χρειαστεί να επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση; Απλά διότι ο διακαής σας πόθος δεν είναι η διαφύλαξη της ιστορίας, ούτε ο σεβασμός στον Αρχηγό ούτε τίποτε απ’ αυτά. Απλά νομίσατε ότι βρήκατε μία ευκαιρία να επιτεθείτε και να αποδομήσετε τον Σύλλογο και την δράση του.

Η εφετινή Ημέρα του Αρχηγού, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, είχε σχεδιαστεί να προσλάβει μιαν ιδιαίτερη, ιστορική σημασία. Την Ημέρα αυτή, που τιμούμε την ιερή μνήμη του, εκλεγμένου από τους ίδιους τους συμπολίτες του Μεσολογγίτες μαχητές, Αρχηγού των Εντοπίων Αρμάτων Αθανασίου Ραζη-Κότσικα, εκείνου που κατά την Έξοδο ηγήθηκε της φάλαγγας των Αμάχων Φαμελιτών, θυσιάζοντας την σωτηρία τη δική του και της οικογένειάς του, την Ημέρα αυτή είχαμε προετοιμαστεί να συμβεί ένα γεγονός διεθνών διαστάσεων, για την Ιστορία και τη Μουσική.

Ο Ιερός Λόχος, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έχει προγραμματιστεί να ερμηνεύσει σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, μέσα στον Κήπο των Ηρώων Ελλήνων και Φιλελλήνων, ενώπιον του Τύμβου των Ελεύθερων Πολιορκημένων και του μνημείου του Αρχηγού, το Εμβατήριο της Φρουράς του Μεσολογγίου / Marsch der Besatzung von Missolunghi.

Το Εμβατήριο αυτό γράφτηκε και εκδόθηκε στη Γερμανία αμέσως μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου, ως απόηχος της πανανθρώπινης ψυχικής αφύπνισης που αυτή προκάλεσε. Η σύνθεσή του Εμβατηρίου έχει αποδοθεί από τους μελετητές στον ίδιο τον μέγιστο Ludwig van Beethoven. Ίσως να έχει αποδοθεί στον αντιβασιλέα του Όθωνα, L. Armansperg για πολιτικούς λόγους.

Το εμβατήριο αυτό δεν εντοπίστηκε από εμάς, ούτε από ανθρώπους που χωρίς αδιάσειστα στοιχεία εκπυρσοκροτούν αερολογίες. Αυτό το μοναδικό ιστορικό κειμήλιο εντοπίστηκε από την ερευνητική ιστορική ομάδα της Βουλής των Ελλήνων, που το ξέθαψε ύστερα από 2 αιώνες αφάνειας. Αυτό το έργο που ο Γ. Μακρής και οι συν αυτώ το ρίχνουν στην πυρά, αυτό το έργο η Βουλή των Ελλήνων το έκρινε άξιο και ικανό ώστε να εκτεθεί σε έκθεσή της ως ανεκτίμητο κειμήλιο της επαναστατικής Ιστορίας μας. Η έκθεση αυτή είχε τίτλο: «Αντικρίζοντας την Ελευθερία» και πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021 για τα 200 χρόνια απ΄ την επανάσταση.

Η χειρόγραφη παρτιτούρα του Εμβατηρίου δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα το 2021, στη σελίδα 235 του βιβλίου-καταλόγου των εκθεμάτων της έκθεσης

«Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά».

ISBN: 978-960-560-203-1 © ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στις σελίδες του αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ με το Εμβατήριο της Φρουράς του Μεσολογγίου

είχε αρχικά κυκλοφορήσει, μετά την πτώση της πόλης,

ως έργο του ίδιου του Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven, 1770-1827).»

Το «Εμβατήριο της Φρουράς του Μεσολογγίου» είχε διδαχθεί στη Φιλαρμονική μας να ακουστεί όπως μεταγράφηκε για μπάντα από τον Αρχιμουσικό του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» Μάκη Κουτσαγγέλη και τον συνεργάτη του συνθέτη Λουκά Αδαμόπουλο.

Δυστυχώς, την ανακοίνωση της παρουσίασης του Εμβατηρίου στην Μέρα του Αρχηγού, ακολούθησε μια πρωτοφανής επίθεση εναντίον της πρωτοβουλίας του Συλλόγου μας. Η επίθεση αυτή, ξεκίνησε με την προσέγγιση όλων των υπευθύνων της εκδήλωσης, όλων εκτός από τους διοργανωτές, το Σύλλογό μας Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός». Η επίθεση αυτή κορυφώθηκε με τη δημοσίευση ανοιχτής επιστολής του κ. Μακρή η οποία εισάγει πλέον και προσπαθεί να επιβάλει νέα διαδικασία λογοκρισίας, για τη έγκριση ή απαγόρευση της παρουσίασης μουσικών έργων, με κριτήριο την ταυτότητα του δημιουργού τους. Η ημιμάθεια και η άγνοια της Ιστορίας, δυστυχώς, δημιουργεί τέρατα.

Το Εμβατήριο, το οποίο από πολλούς αποδίδεται στον Μπετόβεν, γράφτηκε το 1827, όταν ο Οθωνας ήταν έντεκα ετών. Ο Άρμανσπεργκ ήρθε στην Ελλάδα ως αντιβασιλιάς του Όθωνα μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, το 1833. Προφανώς, εάν αυτός έγραψε το Εμβατήριο, το 1827 ούτε καν φανταζόταν τί του επεφύλασσε η μοίρα.

Ο Σύλλογός μας, προκειμένου να διευκρινίσει την πατρότητα του κομματιού ήρθε σε επαφή με πλήθος συναδέλφων, ιστορικών της τέχνης και μουσικών. Μη έχοντας έγκαιρα αρκετά στοιχεία και πρέποντας να προχωρήσει σε ανακοίνωση προς το κοινό του Μεσολογγίου, εξέφρασε την έμφυτη εγκράτεια, την σύνεση και την σεμνότητα που χαρακτηρίζει όλα τα μέλη του. Επιλέξαμε, αν ήταν να κάνουμε λάθος, να κάνουμε το μικρότερο δυνατό. Αποφασίσαμε να μην καπηλευτούμε βιαστικά το όνομα του μεγάλου Μπετόβεν, αλλά λυγίζοντας κάτω από το τεράστιο βάρος της πιθανότητας να είναι το Εμβατήριο της Φρουράς του Μεσολογγίου, σύνθεση του μέγιστου των μουσουργών, ανακοινώσαμε ότι αυτό αποτελεί έργο του Άρμανσπεργκ, αντιβασιλιά του Όθωνα, που όπως αναφέραμε και πριν, αποδόθηκε σ’ αυτόν για πολιτικούς λόγους. Αυτό το γεγονός, εκμεταλεύτηκε με έκδηλη χαρά και με το χειρότερο τρόπο ο κύριος Ιωάννης Μακρής.

Η πραγματική διάσταση της παρέμβασης του κυρίου Μακρή είναι εφιαλτική: Απομονώνοντας στοιχεία από τη ζωή και την προσωπικότητα των ιστορικών προσώπων επιχειρεί να καθιερώσει την έγκριση και ανάδειξη, ή την απόρριψη και εξαφάνιση του βίου και του έργου τους. Η Ιστορία όμως διδάσκει ότι οι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα και καλοί και κακοί, και ενάρετοι και αμαρτωλοί, και επιτυχημένοι και αποτυχημένοι, και δημιουργικοί και καταστροφικοί. Οι ίδιοι οι Αγωνιστές που πολεμούσαν με τους Τούρκους το ᾽21, οι ίδιοι τήν ίδια ώρα αλληλοσκοτώνονταν στον αδελφοκτόνο εμφύλιο. Ποιούς θα επαινέσουμε και ποιούς θα καταδικάσουμε;

Σ´ αυτό τον εμφύλιο όλοι οι Μεσολογγίτες, και ο πρόγονος του κυρίου Μακρή, προστάτεψαν στο πολιορκημένο Μεσολόγγι το Νικηταρά, και αρνήθηκαν να τον παραδώσουν όταν τον καταδίωκαν οι Έλληνες της αντίθετης πλευράς. Εμείς με ποιούς είμαστε; Ποιούς θα τιμήσουμε και ποιούς θα καταδικάσουμε; Γιατί στον Κήπο των Ηρώων έχουμε και τον Καραϊσκάκη και το θλιβερό διώκτη του, το Μαυροκορδάτο;

Ας αφήσουμε την Ιστορία να μιλήσει:

Το 1825, στις 4 Αυγούστου στο Ναύπλιο, ο Πολυζωίδης ονομάζει το Μεσολόγγι, πρώτος αυτός, Ιερή Πόλη.

Το 1827, ο ίδιος ζητά υποτροφία για να σπουδάσει στην Ευρώπη. Τα δίδακτρά του πληρώνονται απ’ τον Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1830, ο Πολυζωίδης, νομομαθής πλέον, επιστρέφει στην Ελλάδα και πρωτοστατεί στις αντιδράσεις εναντίον του ευεργέτη του Καποδίστρια, εκδίδοντας στην Ύδρα ακόμη και εφημερίδα, τον «Απόλλωνα», για να πολεμήσει τον Κυβερνήτη. Ο Καποδίστριας δολοφονείται το 1831. Η εφημερίδα του Πολυζωίδη, όργανο του Μαυροκορδάτου, 10 μέρες μετά την δολοφονία θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο της με τίτλο: «Παύομεν την έκδοσιν της εφημερίδος μας, επειδή απολαύσαμεν τον σκοπόν μας – ο τύραννος δεν υπάρχει πλέον».

Ο ίδιος αυτός Έλληνας, ο Πολυζωίδης το 1834, ως πρόεδρος του δικαστηρίου, αρνείται να υπογράψει τη θανατική καταδίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα. Δικάζεται πλέον ο ίδιος για την άρνησή του. Στη Δίκη των Δικαστών πρωτοστατεί υπέρ τους ο Μεσολογγίτης Ζηνόβιος Βάλβης.

Κύριε Μακρή τον καταδικάζουμε ή τον αθωώνουμε; Τον ρίχνουμε κι αυτόν στην πυρά, ή τον μνημονεύουμε ως ήρωα;

Κι ακόμη μια λεπτομέρεια: το Μεσολόγγι ονομάστηκε επίσημα Ιερή Πόλη το 1937, με Βασιλικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Γεώργιος ο Β´ μετά από εισήγηση του – Δικτάτορα – Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά. Θα πρέπει να αρνηθούμε την επίσημη ονομασία της πόλης μας επειδή την αποφάσισαν ένας δικτάτορας κι ένας βασιλιάς;

Κύριε Μακρή.

Δεν γνωρίζουμε με ποια ιδιότητα μας εγκαλείτε. Δεν είστε ούτε ιστορικός, ούτε γνώστης των τεχνών, ούτε μουσικολόγος. Πως λοιπόν επιχειρείτε να αναγορευτείτε σε ρυθμιστή της πολιτιστικής και ιστορικής ζωής της πόλης μας; Με ποιο ακαδημαϊκό ανάστημα αντικρούετε τα παραπάνω επιχειρήματα; Ή νομίζετε ότι επειδή σας όρισαν κάποιου είδους σύμβουλο στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου μας, (απόφαση πέρα για πέρα λανθασμένη, που την εκμεταλλεύεστε με τον χειρότερο τρόπο), αποκτήσατε το δικαίωμα να κουνάτε το δάχτυλο σε ανθρώπους που τιμούν την κοινωνία, την πόλη τους, την Ιστορία και την τέχνη; Μήπως αύριο μας ζητήσετε να σας καταθέσουμε και το ρεπερτόριο που θα παίζουμε στις λιτανείες και τις παρελάσεις ώστε να το εγκρίνετε;

Κύριε Μακρή,

Εν προκειμένω έχουμε κάνει ένα και μόνο λάθος.

Δεν σας καλέσαμε ως συνδιοργανωτή στην εκδήλωση και δεν σας ζητήσαμε να ανακοινώσετε εσείς το «Εμβατήριο της Φρουράς του Μεσολογγίου». Αν το είχαμε κάνει δεν θα είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Αγαπητοί μας συμπολίτες.

Η κίνησή μας αυτή έγινε με μόνο γνώμονα την αγάπη για την τέχνη και την Ιστορία της πόλης μας, για την ανάδειξη ενός μοναδικού ιστορικού κειμήλιου που πιστεύουμε ότι οι Μεσολογγίτες δικαιούνται να γνωρίσουν.

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr