Αρχική Λάβαμε και δημοσιεύουμε Σε ημερίδα για την Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού συμμετείχαν μέλη του συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών”

Σε ημερίδα για την Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού συμμετείχαν μέλη του συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών”

Από pitkostas

Τα μέλη του συνδυασμού μας, Νίκος Σταμάτης και Ιάκωβος Παλαιολόγος, παραβρέθηκαν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού».

Η ημερίδα είχε εξαιρετική σημασία για το Δήμο μας και ιδιαιτέρως το Αιτωλικό. Ο Νίκος Σταμάτης και ο Ιάκωβος Παλαιολόγος συνομίλησαν με τους αξιότιμους καθηγητές από τους οποίους πήραν πληροφορίες για το φλέγον πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης ευτροφικών και ανοξικών υδάτων που αξιολογήθηκαν στα πλαίσια του έργου BLUE-GREENWAY https://blue-greenway.eu/), ενώ παρουσιάστηκαν επίσης τα αναμενόμενα οφέλη από έξυπνα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου, καθώς και προτάσεις για οικολογικές/πράσινες επιλογές προμηθειών και λύσεων σε γεωργούς και ψαράδες.

Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιερόθεος Ζαχαρίας παρουσίασε διεξοδικά τα φαινόμενα ανοξίας και ευτροφισμού της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, τις αιτίες που τα δημιουργούν καθώς και τις προτεινόμενες λύσεις (απομάκρυνση των αντλιοστασίων D6, Β3 καθώς και του Βιολογικού Καθαρισμού του Αιτωλικού, εκβάθυνση του διαύλου και καθαρισμό των υφαλαυλάκων για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας του νερού μεταξύ λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Αιτωλικού, έλεγχος των σημείων ρύπανσης, αφαίρεση των ιζημάτων, δημιουργία ζωνών φίλτρανσης, έλεγχος των υδρόβιων φυτών, και τέλος αδρανοποίηση των φωσφορικών και αμμωνιακών ιόντων με τη χρήση υλικών όπως οι ζεόλιθοι, αλούμινα, κ.α.).

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Στεφανίδης παρουσίασε τα οφέλη από έξυπνα εργαλεία που αναπτύχθηκαν και αξιολογήθηκαν από την εφαρμογή οικολογικών και πράσινων ηλεκτρονικών προμηθειών.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο των Συστημάτων Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι λυπηρό αλλά πολύ συνηθισμένο το γεγονός της παντελούς απουσίας της δημοτικής αρχής (θα μπορούσε να έχει σταλεί κάποιος εκπρόσωπος) σε μια εκδήλωση που έγινε με βασικό θέμα ένα πρόβλημα του Δήμου μας, παρά το γεγονός ότι είχαν αποσταλεί προσκλήσεις και η εκδήλωση γινόταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκ του συνδυασμού

“Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών”

Επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr