Αρχική Λάβαμε και δημοσιεύουμε Πάρκα τσέπης,βιώσιμη λύση για μια πράσινη πόλη.

Πάρκα τσέπης,βιώσιμη λύση για μια πράσινη πόλη.

Από pitkostas

Τα «πάρκα τσέπης» (διεθνώς αποκαλούνται “pocketparks”), είναι πράσινοι χώροι που αντικαθιστούν εκτάσεις, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια και είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Βρίσκονται σε πυκνοδομημένες γειτονιές της πόλης και αποτελούν τα θεμέλια για τη δημιουργία των πόλεων που εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν μέχρι και το τελευταίο εκατοστό του δημόσιου χώρου προς όφελος των πολιτών.

 Είναι μία πρακτική που πέτυχε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πάρκο  σχεδιάζεται με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.Τα πάρκατσέπηςδεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση μιας ολόκληρης πόλης, αλλά συνδέονται άμεσα με την γειτονιά που τα φιλοξενεί καλύπτοντας τις ανάγκες της ή συνδέονται σε ένα ευρύτερο λειτουργικό δίκτυο Πάρκων Τσέπης, μέσω πεζοδρόμων, «πράσινων» διαδρομών και ποδηλατοδρόμων, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση και χρήση σε όλους τους ενδεχόμενους χρήστες.

Το πάρκο τσέπης είναι μέχρι 500τμ και αποτελείται από δάπεδο και πεζοδρόμιο από  φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία, πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα αλλά και υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα για το πότισμα των φυτών. Φωτίζεται αυτόνομα από φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει και ψηφιακό πίνακα με πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους. 

Η συμβολή των πάρκων τσέπης στον οικονομικό τομέα είναι εξίσου σημαντική. Παρόλο που το απαιτούμενο κεφάλαιο για την δημιουργία τους και τη συντήρησή τους είναι χαμηλό, συνδράμουν στην συνολική αναβάθμιση της περιοχής με αποτέλεσμα να προσελκύουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και επιχειρήσεων ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα και αυξάνοντας τις αξίες των ακινήτων της γειτονιάς.

Τα πάρκα τσέπης είναι μια όαση δροσιάς για τους δημότες και αποτελούν μια εφικτή λύση για μια πράσινη και βιώσιμη πόλη. 

Σπυρόπουλος Βασίλης του Ιωάννη 

Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ 

Υποψήφιος για τον Δήμο Ι.Π.Μεσολογγίουμε την «Δημιουργική Ανατροπή»- Κώστας Λύρος

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr