Αρχική Λάβαμε και δημοσιεύουμε Ο  Γιάννης Ξανθούλης στη «Διέξοδο»

Ο  Γιάννης Ξανθούλης στη «Διέξοδο»

Από pitkostas

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023  στις 7.30 το βράδυ   θα πραγματοποιηθεί  στους χώρους του Ιστορικού  Μουσείου  «Διέξοδος»  βιβλιοπαρουσίαση  του τελευταίου μυθιστορήματος του Γιάννη Ξανθούλη «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη»  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα».

Την εισαγωγή στο νέο αυτό βιβλίο αλλά και την παρουσίαση του μυθιστοριογράφου, δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα του θα κάνει  ο δικηγόρος  Κώστας Ζησιμόπουλος   ενώ στη συνέχεια  ο ίδιος συγγραφέας θα αναλύσει το μυθιστόρημά του και θα συνομιλήσει με τους φιλαναγνώστες που θα παραστούν στην εκδήλωση.

Το «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη»  είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη. Ένα βιβλίο αλέγκρο, σατιρικό και αλλοπρόσαλλο, ένας φόρος τιμής στο διαρκές νεοελληνικό καρναβάλι, όπως  σημειώνει σε κριτικό του σημείωμα ο αρθρογράφος,  συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Κώστας  Κατσουλάρης.

Η μακρινή Σανγκάη, βέβαια, μικρή σχέση έχει με αυτήν την ελληνοπρεπέστατη παρωδία. Αντίθετα, μεγάλη σχέση έχει το χωριό Πετρόκαμπος, κάπου στη Θεσσαλία, έναν  χερσότοπο όπου τα μόνα ζωντανά που αυξάνονται και πληθύνονται είναι οι σκορπιοί.

Εκεί περνά την έβδομη δεκαετία της ζωής του ο ήρωας του μυθιστορήματος, Πέτρος Κακκαβαίος, ή μπαλαρίνος, μονήρης, με τη γάτα του Πετρούλα για συντροφιά, και με τον καημό μιας Κατερίνας που αγαπούσε από μικρός. Ώσπου λαμβάνει μια επιστολή που θα ταράξει τη βαρετή πλην ήρεμη ζωή του, και μαζί και τη ζωή του ξεχασμένου από θεό κι ανθρώπους Πετρόκαμπου.

Τι ζητάει ο ξεχασμένος για δεκαετίες ξάδερφος; Ούτε λίγο ούτε πολύ να του αφιερώσουν ένα μουσείο, εκεί, στο χωριό που τόσο τον πίκρανε, για να τιμήσουν όχι μόνο τη μνήμη του ιδίου και της αδικημένης μάνας του, αλλά και την καριέρα που τον έκανε διάσημο στα πέρατα του κόσμου.

Το χρήμα θα ρεύσει, το χωριό που τώρα είναι μια μαύρη τρύπα στο χάρτη, θα γίνει ξανά το κεφαλοχώρι που ήταν κάποτε……..

Το «Ονειρεύτηκα στη Σανγκάη» είναι ένα μυθοπλαστικό ξεφάντωμα, μια σάτιρα των νεοελληνικών ηθών, κυρίως αυτών που επικράτησαν τη δεκαετία του ενενήντα και του δύο χιλιάδες, όταν το χρήμα από την Ευρώπη ήταν το μάννα εξ ουρανού που θα άλλαζε εν μία νυκτί τη ζωή της ψωροκώσταινας, ένα αφήγημα ευρηματικό, τρυφερό,  διανθισμένο με αριστοφανικής εμπνεύσεως βωμολοχία, δοσμένο με γλωσσική κι εκφραστική ευφορία.

Για την εκδήλωση, όπως γίνεται πάντα στη «Διέξοδο»,  δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr