Αρχική Λάβαμε και δημοσιεύουμε «Ο Αχελώος στις Οινιάδες»

«Ο Αχελώος στις Οινιάδες»

Από pitkostas

Η Αρχαία Ελληνική μυθολογία συνέδεσε την περιοχή των Οινιαδών με έναν από τους βασικότερους μύθους της, τον μύθο της πάλης του Ηρακλή με τον ποταμόθεο Αχελώο.

Το «Κέρας της Αμάλθειας» αποσπάστηκε θριαμβευτικά από το θεό Αχελώο και είναι το αιώνιο σύμβολο της αφθονίας που χαρίστηκε ως δώρο στους κατοίκους της περιοχής, συμβολίζοντας τις γονιμοποιές ιδιότητες του ποταμού.

Το γεγονός ότι ηττήθηκε θεός στην πάλη του με άνθρωπο δείχνει το μέγεθος του πλούτου που χαρίστηκε και τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρέμβασης με σκοπό την τιθάσευση της άγριας φύσης της περιοχής και την αξιοποίηση της ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα προς όφελος του ανθρώπινου γένους και του πολιτισμού. 

Ο Ποταμός Αχελώος λίγο πριν εκβάλει στο Ιόνιο διέρχεται από το κέντρο της Περιοχής των Οινιαδών την οποία και έχει διαμορφώσει καθοριστικά. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα δύο κωμοπόλεων (Κατοχή, Νεοχώρι) και πέντε χωρίων (Γουριά, Πεντάλοφος, Λεσίνι, Μάστρου και Μαγούλα) που βρίσκονται χτισμένα στις όχθες και την έγγεια ενδοχώρα του Ποταμού.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της με την απέραντη πεδιάδα, τους χαμηλούς βραχώδης λόφους που οφείλουν την παρουσία τους στις επιχωματώσεις του ποταμού και την ένωση των αρχαίων νησίδων του συμπλέγματος των Εχινάδων με την αιτωλοακαρνανική στεριά. Τα πυκνά υδρόφιλα δάση, τις εντυπωσιακές αμμώδεις παραλίες και τις εκβολές του ποταμού όπου συντηρείται ένα τεράστιο σύστημα από πλούσιους υγρότοπους, λιμνοθάλασσες και βάλτους που προστατεύονται από τις συνθήκες Natura και Ramsar και αποτελούν τμήμα του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου των ποταµών Ευήνου και Αχελώου και νήσων Εχινάδων».

Καθώς και τα διάσπαρτα μνημεία που βρίσκονται κοντά στις όχθες και ανάγουν την κτίση τους στην αρχαιότητα και το μεσαίωνα, χτισμένα σε δασώδης λόφους που εκπέμπουν μια ιδιαίτερα ενέργεια και υπόσχονται μια υπέροχη θέα και αν είστε τυχεροί ίσως και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Εκ του Γραφείου Τύπου  Εταιρίας Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – «Οινιαδών Ανάπτυξις»

*Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται με το άρθρο είναι πνευματική ιδιοκτησία του συνεργάτη της «Οινιαδών Ανάπτυξις» Γεράσιμου Μισυρλή που συνεισφέρει εθελοντικά υλικό για να συνοδεύει τις αναρτήσεις μας και δύναται να δημοσιευθούν στα μέσα ενημέρωσης και τους ιστοτόπους σας αναγράφοντας το όνομα του και το όνομα που χρησιμοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης @makis__mis

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr