Αρχική Λάβαμε και δημοσιεύουμε «Βαθιά ανάσα…. και ξεκινάμε!»

«Βαθιά ανάσα…. και ξεκινάμε!»

Από pitkostas

Άρθρο της Ειρήνης Ραϊδη, Ψυχολόγου , Ειδικευμένης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία

Και μπήκε ο Σεπτέμβρης με τις βροχούλες του για να μας βάλει από νωρίς στο κλίμα του φθινοπώρου…. Επέστρεψαν και οι τελευταίοι αδειούχοι, τα σχολεία ανοίγουν.

Βαθιά ανάσα…. και ξεκινάμε!

Η χρονιά για τους περισσότερους ξεκινά τώρα και όχι την πρώτη Ιανουαρίου. Σεπτέμβρης σημαίνει ξεκινήματα, υλοποίηση αποφάσεων που πάρθηκαν στην ηρεμία των καλοκαιρινών διακοπών, καινούριοι στόχοι, καινούρια αρχή. ‘Οπως τα πρωτοβρόχια ξεπλένουν τη σκόνη του καλοκαιριού και αναζωογονούν το έδαφος για να ξεκινήσει μια καινούρια περίοδος, έτσι και εμείς μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να έχει μια ολοκαίνουρια ευκαιρία για να κάνει φέτος τα πράγματα από την αρχή, καινούρια και φρέσκα όπως τα γυαλιστερά καινούρια φύλλα των φυτών. Τα δέντρα θα ρίξουν τα φύλλα τους, όπως κάθε φθινόπωρο και οι άνθρωποι, μπορούν να αφήσουν πίσω τις «αποσκευές», τις ιδέες και τις καταστάσεις που δεν τους χρειάζονται πια.

 Η ζωή απαιτεί με τον τρόπο της τη διαρκή εξέλιξη, τη διαρκή κίνηση, με τα πάνω και τα κάτω της φυσικά. Η καθημερινή ρουτίνα και η προσαρμογή στο βαρύ πρόγραμμα της καθημερινότητας προκαλεί δυσφορία μετά τη χαλαρότητα του καλοκαιριού. Ο ενθουσιασμός όμως των καινούριων αποφάσεων και η ελπίδα πως φέτος μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, μπορεί να είναι ο οδηγός μας και να κάνει λίγο πιο ελαφριά τη διάθεσή μας και ευκολότερη την προσαρμογή μας.

 Μέσα στη μουντίλα της εποχής μας, η χαρά των μικρών αποφάσεων όπως «θα ξεκινήσω επιτέλους γυμναστήριο!!», «γράφτηκα σε φροντιστήριο ιταλικών, πάντα ήθελα να μάθω ιταλικά!!», «φέτος θα εστιάσω στον εαυτό μου, θα ξεκινήσω ψυχοθεραπεία γιατί νιώθω πως χρειάζομαι αλλαγές και δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω!!» μπορεί να αρκούν για να μας κρατήσουν ζωντανούς στην ουσία!!

Είναι η χαρά των απλών πραγμάτων που όμως περικλείουν τη χαρά της ίδιας της ύπαρξής μας.

Το να εστιάζουμε στους δικούς μας μικρούς στόχους και να προσπαθούμε, είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τη θετικότητά μας σε ένα κόσμο που βασιλεύει η αρνητικότητα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να κρατήσουμε  την ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Την ελπίδα! Και είναι επιλογή μας αυτό! Εύκολα μπορεί κανείς να παρασυρθεί σε μια ατελείωτη θλίψη και αίσθηση ματαιότητας αν αφήσει τον εαυτό του έρμαιο στα δελτία ειδήσεων, στην απελπισία και στον εκνευρισμό που κυριαρχεί εκεί έξω… Ματαιότης ματαιοτήτων θα πει. Και θα έχει δίκιο…

Πρέπει να αντισταθούμε. Το «μεγάλο» καλό αποτελείται από πολλά «μικρά» καλά. Τα δικά μας «μικρά» «τεράστια» καλά!!

Βαθιά ανάσα….. και ξεκινάμε!!

Καλή σχολική χρονιά! Καλό φθινόπωρο! Καλές μας αρχές!!!

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr