Αρχική Διασκεδαση & Εκδηλωσεις Σε εμβληματικό  κλίμα η τελική πράξη της Αδελφοποίησης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με το Δήμο Καρπενησίου

Σε εμβληματικό  κλίμα η τελική πράξη της Αδελφοποίησης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με το Δήμο Καρπενησίου

Από pitkostas

Μια πράξη απόδειξης αυτοδιοικητικού πολιτισμού

Σε εμβληματικό αλλά και  ένθερμο κλίμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη και τελική πράξη της Αδελφοποίησης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με το Δήμο Καρπενησίου χθες, Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, στο Μεσολόγγι.

Παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνού, οι Δήμαρχοι, αιρετοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των δυο αδελφοποιημένων δήμων και πλήθος δημοτών συγκεντρωθήκαν στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη για την υπογραφή των πρωτοκόλλων της αδελφοποίησης και την επισημοποίηση της.

Η Αδελφοποίηση των δύο Δήμων, με συνδετικό κρίκο έναν  από τους πιο σημαντικούς και ηρωικούς οπλαρχηγούς του 1821,  τον Μάρκο Μπότσαρη,  ήρθε  να προσδώσει μια νέα διάσταση στην κοινή πορεία των δύο Δήμων και  να επισφραγίσει μία προσπάθεια που άρχισε πριν από καιρό και χθες  χαράχτηκε και τυπικά μια νέα αρχή, η οποία θα είναι ακόμη πιο εποικοδομητική και για τα δύο μέρη.

Πριν την έναρξη της τελετής αδελφοποίησης στον ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη, στην ομώνυμη πλατεία του Μεσολογγίου έγιναν καταθέσεις στεφάνων από τους Δημάρχους Ι.Π. Μεσολογγίου και Καρπενησίου και από αντιπροσωπεία του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού ο «Λιάρος», που ήταν ντυμένοι παραδοσιακά και παρέστησαν στην Τελετή.

Στα πλαίσια της τελετής αδελφοποίησης  αναγνώστηκαν οι αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων από τους Αντιδημάρχους των δυο Δήμων, Νίκο Καραπάνο και Σοφία Ζαλοκώστα.

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και υπογράμμισε ότι με την επίσημη αυτή τελετή αδελφοποίησης, επισφραγίζεται μια ιστορική πορεία φιλίας, συγγένειας και συναδέλφωσης, που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια:

«Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης,  που επίσημα πλέον υπογράφουμε και ολοκληρώνουμε μέσα από την β φάση, είμαι βέβαιος, πως θα  αποφέρει σημαντικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στους δύο δήμους μας.

Σήμερα ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και κοινών δράσεων, αλλά και αναζήτησης κοινών λύσεων.  

Κοινός μας προσανατολισμός είναι  η αδελφοποίηση αυτή να συμβάλλει στην ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών και στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και προϋποθέσεων για κοινές δράσεις, γνωριμία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο περιοχών, προώθηση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα εκπαίδευσης, πρόνοιας και αθλητισμού, μεταφορά τεχνογνωσίας δημοτικών έργων και προώθηση εμπειριών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος».

Στο χαιρετισμό του  ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος σημείωσε ότι αμφότερους τους δύο Δήμους ενώνουν κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές, οι οποίες έχουν έρεισμα στον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη, που η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε και τιμά ποικιλοτρόπως και αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στα κοινά σημεία των δύο Δήμων, όσο και στα οφέλη της αδελφοποίησης:

«Μεσολόγγι  και Καρπενήσι μέσω της κοινής ιστορικής διαδρομής και δημογραφικής συγγένειας, δέθηκαν μέσω της αγάπης των κατοίκων που έφεραν και τις δυο ιδιότητες. Συγκέρασαν  τις δυο πραγματικότητες και προσαρμοστήκαν στην κάθε μια ξεχωριστά. Αυτή η ευελιξία άλλωστε προσέδωσε την πρόοδο στους Ευρυτάνες που από κτηνοτρόφοι και νομάδες έγιναν δυνατοί αγρότες και έμποροι με σημαντική συμβολή στη κοινωνία.

 Η επίσημη Αδελφοποίηση έρχεται να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα. Αυτά που σκοπό έχουν  την διατήρηση και ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας. Σήμερα ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και κοινών δράσεων, αλλά και αναζήτησης κοινών λύσεων, όπως: στα πεδία του πολιτισμού, του τουρισμού,  της επιχειρηματικότητας κ.α. 

 Η αδελφοποίηση που σήμερα υπογράφουμε είναι ο κοινός μας δρόμος. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και  τις φωνές μας  για να διεκδικήσουμε πράγματα για τους τόπους μας . Με  ένα σχέδιο που θα   αξιοποιεί τις ιδιαιτερότητες των τόπων  μας , που είναι τόσο διαφορετικοί , αλλά ταυτόχρονα  και  τόσο οικείοι. Αυτή την ωραία σχέση θα την μετατρέψουμε σε δράσεις , πρωτοβουλίες και κοινά προγράμματα για το καλό  όλων. Με συγκεκριμένους  στόχους  και   επιδιώξεις   για μια καλύτερη ζωή στον κάθε τόπο, στην κάθε πόλη , σε κάθε χωριό. Ας είναι η σημερινή ημέρα μια ημέρα που θα αποδείξει ότι η συνεργασία,  η αλληλεγγύη, η κοινή στόχευση μπορούν να γίνουν πράξη και στη χώρα μας .

Σύντομο χαιρετισμό  απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αστυνομικός  Διευθυντής Αιτωλίας, Απόστολος Καπνιάρης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας, Κουσαρίδας Ιωάννης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  ομιλία από τον Γιάννη Μακρή, Ιστοριοδίφη – Πρόεδρο της αδελφότητας απογόνων των ελεύθερων πολιορκημένων με θέμα «Κεφαλόβρυσο – Καλιακούδα, στο δρόμο για το Μεσολόγγι» κατά την οποία αναδείχθηκαν πλούσιες και σημαντικές ιστορικές πληροφορίες που συνδέουν το Μεσολόγγι και το Καρπενήσι στα βάθη των αιώνων διατρανώνοντας την διαχρονική αλληλεπίδραση και κοινά σημεία αναφοράς των σπουδαίων μας τόπων με κυριότερη τη δράση και μακρά διαμονή σε αυτούς του ηρώα και αγωνιστή Μάρκου Μπότσαρη.

Τέλος το τελετουργικό κομμάτι της ανταλλαγής δώρων συνοδεύτηκε από ευχές   για μια αποδοτική και αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία μεταξύ των δυο περιοχών ενώ στην έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr