Αρχική Διασκεδαση & Εκδηλωσεις «Πλημμύρισε» μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών  η Ιερή Πόλη και σύσσωμο το κοινό του Μεσολογγίου την καταχειροκροτούσε.

«Πλημμύρισε» μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών  η Ιερή Πόλη και σύσσωμο το κοινό του Μεσολογγίου την καταχειροκροτούσε.

Από pitkostas

Κώστας Λύρος: «Μια συναυλία αφιερωμένη σε εκείνους  που απαρνήθηκαν την άνοιξη , απαρνήθηκαν τη ζωή, απαρνήθηκαν  τα πάντα, για  να μην προδώσουν τις ψυχές τους»

Ευχαριστίες στην Υπουργό Πολιτισμού που για πρώτη φορά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φιλοξενήθηκε και  συνάντησε το κοινό του Μεσολογγίου

Μια πραγματικά υπέροχη και μαγευτική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο Μεσολόγγι το Σάββατο, 1 Απριλίου 2023.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έδωσε μια μοναδική συναυλία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 197ης επετείου της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου, υπό τη διοργάνωση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Υπουργείου Πολιτισμού, έμπροσθεν του εμβληματικού Κήπου των Ηρώων παρουσιάζοντας στο φιλόμουσο κοινό της πόλης δύο σπουδαία έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος στο καλωσόρισμα του κοινού ανέφερε: «Έχουμε την τιμή στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 197 χρόνια από την ΕΞΟΔΟ  να φιλοξενούμε στην πόλη μας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποτελούμενη από ένα πολυάριθμο σχήμα άξιων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ως οικοδεσπότης της πόλης σας υποδέχομαι με χαρά  και σεβασμό. Σας υποδέχομαι και σας καλωσορίζω στην Ιερή μας Πόλη. Στον εμβληματικό χώρο έξω από τον Κήπο των Ηρώων. Είμαστε σήμερα όλοι εδώ με τις πιο δυνατές φωνές μας. Με τον πιο δυνατό τρόπο. Με τον πιο ποιοτικό τρόπο. Με την πιο σοβαρή μουσική. Παρατεταγμένοι,  ομόφωνοι. Προσκυνητές  σε εκείνους. Σε εκείνους  που απαρνήθηκαν την άνοιξη , απαρνήθηκαν τη ζωή, απαρνήθηκαν  τα πάντα. Για  να μην προδώσουν τις ψυχές τους . Τις χιλιάδες ψυχές που είμαι βέβαιος πως μας ακούνε».

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποτελεί το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα  και στα 80 χρόνια παρουσίας της  στο ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, πρώτη φορά  φιλοξενείται  και  συναντά το κοινό του Μεσολογγίου, για αυτό και ο Κώστας Λύρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Υπουργό, Λίνα Μενδώνη: «Αισθάνομαι την μεγάλη ανάγκη να ευχαριστήσω τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους όλων των συνδημοτών  μου  την Υπουργό Πολιτισμού, κα Μενδώνη για την μεγάλη αυτή προσφορά .

Διότι η αποψινή μεγαλειώδης συναυλία είναι εξ ολόκληρου μια πράξη  εκτίμησης , μια πράξη αναγνώρισης. Μια  πράξη χρηματοδοτούμενη εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού .

Είναι μια πράξη βαθύτατης αναγνώρισης  προς το Μεσολόγγι και προσωπικά   με υποχρεώνει να δηλώσω την αμέριστη ευγνωμοσύνη μου στην  Υπουργό που ανταποκρίθηκε στο αίτημα και στην πρόσκλησή μου» .

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου  Πολιτισμού καθώς και τη διευθύντρια  της Συμφωνικής Ορχήστρας  αλλά και όλα τα μέλη της και απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο κατέληξε «Αυτό είναι το Μεσολόγγι . Το Μεσολόγγι των μεγάλων στιγμών . Το Μεσολόγγι του πολιτισμού , της τέχνης και του πνεύματος. Συγκινεί , εμπνέει , προσελκύει , αγαπά , και αγαπιέται. Και δεν θα πάψει ποτέ να το κάνει γιατί αυτό είναι το ιερό του χρέος , η βαριά κληρονομιά του, το παρελθόν και το μέλλον του».

Ο βραβευμένος διεθνής φλαουτίστας Στάθης  Καραπάνος ερμήνευσε την περίφημη Σουίτα από το μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη, ένα έργο που συμπυκνώνει όλη τη γοητεία του μυθιστορήματος του Καζαντζάκη και του ομώνυμου ήρωα, ενός πραγματικά «αρχετυπικού» Έλληνα.

Στη συνέχεια η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίασε την Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν, ένα έργο που  δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: ως μία αγωνιώδης πορεία από το σκοτάδι προς το φως, είναι ένα από τα κορυφαία μουσικά επιτεύγματα όλων των εποχών, σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της λόγιας ευρωπαϊκής μουσικής. Της Ορχήστρας ηγήθηκε ο έμπειρος αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

Στην έναρξη της συναυλίας ο  καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου Σπύρος Χολέβας καλωσόρισε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ενώ στη μοναδική και ξεχωριστή βραδιά παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, η Ολυμπία Βικάτου, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, ο Γιώργος Παπανδρέου, Αρχιτέκτονας, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νότιου Ιονίου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου που είχε την ευκαιρία να  «ταξιδέψει» για μια ώρα περίπου στον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr