Eνα οδοιπορικό Τέχνης της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΓΕΦΥΡΑ» της 6ης ΥΠΕ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
«Καταπέλτης τεχνητών ήλιων». Καταπέλτης η φτιαξιά του καθενός μας …Οι λέξεις φταίνε. Αυτές ενθάρρυναν τα πράγματα σιγά σιγά ν’ αρχίσουν να συμβαίνουν.
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Δρω Εικαστικά στο ψυχικό τραύμα», η οποία διοργανώθηκε απότη Θεραπευτική Κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ» τηνομάδα τέχνης «ΔΡΩ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ» , το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)με την αρωγή τηςΠρυτάνεως της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνώνκ. Ερατώς Χατζησάββα,τουΔιευθυντή του ΣΤ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής καθηγητή της ΑΣΚΤ κ. Γιώργου Καζάζη και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ)της ΑΣΚΤ κ. Παναγιώτη Σιάγκρησε συνεργασία με και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), όπου υπήρξε η αμέριστη στήριξη της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, κ Κατερίνας Γρέγου,του Επιμελητή της εικαστικής έκθεσης με τίτλο: ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ: ΑΝΤΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ,κ. Σταμάτη Σχιζάκηκαι της Επιμελήτριας Εκπαίδευσης – Εικαστικής Ψυχοθεραπεύτρια ΕΜΣΤ,κ.Ελισάβετ Ιωαννίδη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Μαρτίου 2025, συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες, θεραπευτές, ερευνητές και φοιτητές που εξερεύνησαν τη σχέση μεταξύ τέχνης και ψυχικού τραύματος.Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια,
όπου αναλύθηκαν:
- Από τον κ. Βασίλειο Μπρούμα Διευθυντή Ψυχίατρο Τομέα Ψυχικής Υγείας-Ν.Μ. Μεσολογγίου, οι θεραπευτικές διαστάσεις της τέχνης ,ο ρόλος της ως εργαλείο επεξεργασίας του τραύματος και η σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνικής κοινότητας και ψυχοκοινωνικών επιστημών
- Από την κ. Μαρία Βασιλειάδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εικαστικής Τέχνης ,εικαστική θεραπεύτρια του πανεπιστήμιου Frederick., η αξία της της εικαστικής θεραπείας ως μέσο της ψυχοκοινωνικής και πνευματικής ανάπτυξης για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των συγκρούσεων και των συναισθημάτων που συνδέονται με την εμφάνιση της ψυχικής ασθένειας
- Από την κ. Φωτεινή Βέλλιου Kοινωνική Λειτουργό, Επιστημονικά υπεύθυνη της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΓΕΦΥΡΑ», η οργάνωση και οι δράσεις της Κοινότητας για βαριά ψυχικά ασθενείς του Τομέα Ψυχικής Υγείας 6ης ΥΠΕ της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου
- Από την κ. ΕυδοκίαΤσαγκούλη Ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων, Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνης του Ειδικού ιατρείου Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού, Παιδοψυχιατρικής κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», η αξία τέχνης στην παιδική, εφηβική και νεανική ηλικία ως ενδυνάμωση του Εγώ και της προσωπικής ταυτότητας
- Από τις μεταδιδακτορικές ερευνήτριες Αποστολία Πάστρα Ψυχοπαιδαγωγό Τέχνης και ΜαρίαΑθανασέκου,Ιστορικός Τέχνης, οι τεχνικές δόμησης του θεραπευτικού Μουσείου ως να δεχτεί ευπαθείς ομάδες.
Τα βιωματικά εργαστήρια έδωσαν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να πειραματιστούν με διαφορετικά μέσα και τεχνικές, διερευνώντας τις προσωπικές και συλλογικές τους εμπειρίες μέσω της τέχνης. Η αλληλεπίδραση με ανθρώπους που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες ανέδειξε τον ρόλο της εικαστικής δημιουργίας ως διαύλου επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων που συχνά δεν μπορούν να αποτυπωθούν λεκτικά.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η πραγματοποίηση κλειστού βιωματικού εργαστηρίου συναισθημάτων για τη θεραπευτική κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ»,του Τομέα Ψυχικής Υγείας 6ης ΥΠΕ, με τίτλο «Καταπέλτης τεχνητών ήλιων» με αφόρμηση την εικαστική έκθεση στο πλαίσιο παρουσιάσεων της Συλλογής ΕΜΣΤμε τίτλο: ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ: ΑΝΤΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ. Στο εν λόγω εργαστήριο τονίστηκε η αξία της προσωπικής διαδρομής ώστε να βρεθεί το εσωτερικό μας φως και η αξία της ομάδας που λειτουργεί ως καταπέλτης όταν η προσωπική μας δύναμη σβήνει και είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε «τεχνητούς ήλιους» προκειμένου να υπάρξουμε. Η επιμέλεια του παραπάνω εργαστήριου επιτεύχθηκε από τις βοηθούς της ερευνητικής ομάδας,τις παιδαγωγούς ειδικής αγωγής Μαρία Μπλέτσα MSc και Ελευθερία Γεράση.
Η πραγματοποίησης της αναφερόμενης δράσης εστίασε στη θεραπευτική δύναμη της Τέχνης και στη σημασία της συνέργειας των πανεπιστημιακών σχολών με τις θεραπευτικές κοινότητες ψυχικής υγείας και τους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Στο πλαίσιο της διάρθρωσης και υλοποίησης προγραμμάτων Τέχνης που εφαρμόζονται στον γενικότερο χώρο της ψυχικής υγείας σε μουσειακούς χώρους (Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως Συμπληρωματική Αγωγή στη Ψυχική Υγεία») δομήθηκε, σταδιακά, τα τελευταία επτά χρόνια Ομάδα Τέχνης ψυχικά ασθενών με την ονομασία «ΔΡΩ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ» στη Θεραπευτική Κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ» για βαριά ψυχικά ασθενείς του Τομέα Ψυχικής Υγείας 6ης ΥΠΕ της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου. Η σχηματοποίηση της ανωτέρω Ομάδας Τέχνης πραγματοποιήθηκε από την εθελοντική δράση της ομάδας μεταδιδακτορικών ερευνητών και καθηγητών πανεπιστημίου Δρος Μαρίας Βασιλειάδου, Δρος Αποστολίας Πάστρα, Δρος Μαρίας Αθανασέκου,σε συνεργασία με τα επιστημονικά μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΓΕΦΥΡΑ» για βαριά ψυχικά ασθενείς η οποία απαρτίζεται από τους Βασίλειο Μπρούμα,Διευθυντή Ψυχίατρο Τομέα Ψυχικής Υγείας-Ν.Μ. Μεσολογγίου,Φωτεινή Βέλλιου Kοινωνική Λειτουργό, Επιστημονικά υπεύθυνητης Θεραπευτικής Κοινότητας«ΓΕΦΥΡΑ»για Ψυχικά ασθενείς,Θωμά Δογρανλή,Ψυχολόγος MSc, ΣωτηρίαKωσταρέλου,Eπισκέπτρια Yγείας MSc και τον νοσηλευτή Νίκο Κιτσάκη.
Η ομάδα «ΔΡΩ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ» μέσα από το θεραπευτικό πρίσμα συνδέει τους χώρους Τέχνης και τα έργα Τέχνης με τους ψυχικά ασθενείς μέσω της Διερευνητικής Δραματοποίησης που φωτίζει με καθοδηγούμενο τρόπο αφηρημένες συναισθηματικές έννοιες και απόκρυφες σκέψεις οι οποίες ενεργοποιούνται και εκφράζονται εικαστικά και λεκτικά από τους ψυχικά ασθενείς προσφέροντας τους ανακούφιση και δυνατότητα να εστιάσουν στο «εσωτερικό τους γίγνεσθαι».
Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στην άποψη ότι το μουσείο μετατρέπεται σε Θεραπευτικό Μουσείο καθώς πολλά προγράμματα ψυχικής υγείας συνδέονται με τη μουσειακή κοινότητα σε παγκόσμια κλίμακα.
Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού επιβεβαίωσε την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της σχέσης μεταξύ τέχνης και ψυχικής υγείας, με στόχο την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και συνεργασιών στον χώρο της θεραπευτικής τέχνης.
Οι διοργανωτές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε όλους τους συμμετέχοντες και ανανεώνουν το ραντεβού τους για μελλοντικές δράσεις που θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τη δύναμη της τέχνης στη θεραπεία του ψυχικού τραύματος





.