Αρχική Διασκεδαση & Εκδηλωσεις ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ‘ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ‘ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”

Από pitkostas

       Η εικαστικός Άννα Φιλίνη, δημιουργός της έκθεσης με τίτλο «Πορεία Eλευθερίας» που φιλοξενεί το Κτίριο Χρυσόγελου θα βρίσκεται από την Παρασκευή  2 Δεκεμβρίου  το απόγευμα (5:30 με 7:30) έως και το Σάββατο  3 Δεκεμβρίου ( 11:00-1:00 το μεσημέρι  και 5:30-7:30 το απόγευμα) του 2022 στο χώρο της έκθεσης, για να μυήσει και να ξεναγήσει το κοινό στη φιλοσοφία και στην κοσμοθεωρία του έργου της.     Ειδικότερα. στο Μεσολόγγι η Άννα Φιλίνη παρουσιάζει μαζί με τις 12 εικόνες του έργου Αφιέρωμα στην Παλιγγενεσία και νέα έργα, που δημιουργήθηκαν στα μέσα του 2022 ειδικά για την έκθεση στην Ιερή Πόλη: Είναι έργα με υδατοχρώματα διαστάσεων 50Χ70 εκ., που αναφέρονται στην Πολιορκία του Μεσολογγίου και είναι εμπνευσμένα από το ποίημα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού.

     Τα έργα αυτά εστιάζουν στην ηρωική αντοχή των εγκλείστων στο φρούριο και την ιδιαίτερη καρτερία των γυναικών, τον ανθρώπινο πόνο για τους σκοτωμένους στον πόλεμο, για τις κακουχίες από την αυξανόμενη έλλειψη τροφής και τις ασθένειες. Ταυτόχρονα, εστιάζουν στα λόγια του ποιητή  για τις προκλήσεις της ζωής, που δοκιμάζουν την αντοχή των πολιορκημένων μέσα στην άνοιξη με τις ομορφιές της φύσης και τη γέννηση του έρωτα, που θεριεύει την προσμονή μέχρι τον θάνατο. Εστιάζουν στην αστείρευτη ελπίδα να έρθουν ενισχύσεις από τη θάλασσα στους τελευταίους μήνες της Πολιορκίας καθώς οι Πολιορκημένοι περιμένουν τον φιλικό στόλο, που τελικά δεν θα έρθει ποτέ, και στις προετοιμασίες στο τέλος για την Έξοδο, τον Απρίλη του 1826.

    Ο αρχικός πυρήνας της έκθεσης περιλαμβάνει το «Ζωγραφικό Αφιέρωμα στην Παλιγγενεσία» με12 έργα, λάδια σε μουσαμά διαστάσεων 70Χ100 εκ., που έγιναν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και έχουν εκτεθεί το 2021 στην Αθήνα και το 2022 στα Γιάννενα. Η τωρινή έκθεση της Άννας Φιλίνη στο Μεσολόγγι έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, με έργα  της τελευταίας δεκαετίας, που όλα αναφέρονται στην ιστορία. Εδώ παρουσιάζεται και το τετράπτυχο «Ταξίδι προς την Ελευθερία» με θέμα την περίοδο 1945-2010 – λάδι σε μουσαμά,1 μ. ύψος και 8,40 μ. μήκος – που έχει εκτεθεί για πρώτη φορά το 2012.Η έκθεση στο Μεσολόγγι διοργανώθηκε από τον Τομέα Πολιτισμού Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα και με την επιμέλεια της Μαρίας Καρατζογιάννη.

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr