Αρχική Διασκεδαση & Εκδηλωσεις Με θετικό αντίκτυπο και πάνδημη συμμετοχή οι εκδηλώσεις εορτασμού της 197ης Επετείου από την ηρωική «Έξοδο» του Μεσολογγίου / Το Πρόγραμμα μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Με θετικό αντίκτυπο και πάνδημη συμμετοχή οι εκδηλώσεις εορτασμού της 197ης Επετείου από την ηρωική «Έξοδο» του Μεσολογγίου / Το Πρόγραμμα μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Από pitkostas

Μόλις πέντε ημέρες πριν την κορύφωση των Εορτασμών για την 197η Επέτειο από την Ηρωική «Έξοδο» του Μεσολογγίου που θα λάβειχώρα το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 και έχοντας διανύσει ήδη δυο βδομάδες με καθημερινές εκδηλώσεις απόδοσης τιμής και μνήμης προς του ένδοξους προγόνους που απέσπασαν θετικές εντυπώσεις, οι εορτασμοί συνεχίζονται με πάνδημη συμμετοχή και εξαιρετικό ενδιαφέρον εκ μέρους του κόσμου που κατακλύζει αυτό το διάστημα το Μεσολόγγι και ευρύτερα το Δήμο.

Ειδικότερα σήμερα Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα  7.00 μ.μ. στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Πινακοθήκη, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παρουσίασητης παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων«Τόποι του Ελληνισμού: Μεσολόγγι», μια σύμπραξη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της ANIMASYROS ΔιεθνέςΦεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική πρωτοβουλία, «με το βλέμμα στο μέλλον του Μεσολογγίου»με τη συμμετοχή της ιστορικού, σεναριογράφου και επιστημονικής σύμβουλουτης ταινίας, κας. ΜαρίαςΣαμπατακάκη και του κ. Βασίλη Κ. Καραμητσάνη, εκτελεστή – Παραγωγού της ταινίας.

Λόγω καιρικών συνθήκων η Παράσταση Μουσικής & Λόγου αφιερωμένη στην Έξοδο του Μεσολογγίου «Αλωνάκι της Λευτεριάς» που ήταν προγραμματισμένη για τηνΤρίτη 4 Απριλίου 2023 αναβάλλεται.

Την Τετάρτη 5 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ. η Φιλαρμονική «Διονύσιος Σολωμός» και το Κέντρο Λόγου και Τέχνης Διέξοδος συνδιοργανώνουν την «Ημέρα μνήμης του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών Αθανασίου Ραζή–Κότσικα»στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί Πομπήμε αφετηρία το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» και προορισμό το Μνημείο του Αθανασίου Ραζή–Κότσικα στον Κήπο των Ηρώωνοπού με τη συμμέτοχη της Μπάντας «Διονύσιος Σολωμός» και του «Ιστορικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» θα αποδοθούν τιμές.

Έπειτα στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ο Δήμος Τρίπολης, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου συνδιοργανώνουν την εκδήλωση για τον Τιμώμενο Δήμο των φετινών Εορτασμών για την 197ηΕπέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Δήμο Τρίπολης, με την εκδήλωση«Έξοδος Μεσολογγίου & Άλωση Τριπολιτσάς στο ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού».

Πρόκειται για μια εκδήλωση που έρχεται να ενισχύσει τους ιστορικούς δεσμούς των δυο περιοχών και να αναδείξει την πολυσήμαντη συνεισφορά τους στο ιστορικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παραθέσει ομιλία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. ΒασίλειοςΚαρδάσης. Ενώ θα αποδοθούν δημοτικά τραγούδια της κλεφτουριάς, από μουσικό σχήμα. Επιπροσθέτως θα πραγματοποιηθούν τοπικοί δημοτικοί χοροί από ομάδα του Παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων Τρίπολης δημιουργώντας εορταστικό κλίμα και αποδίδοντας σεβασμό στην παράδοση.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ώρα6:30μ.μ. στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη θα πραγματοποιηθεί ηΠαρουσίαση του βιβλίου «Ω, Μεσολόγγι Αθάνατο!…». Στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, παρουσιάζει ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τον φιλίστορα του Εξοδίτικου Έπους κ. Ελευθέριο Σαΐτη, επιχειρηματία και τον κ. Γεώργιο Έξαρχο, συγγραφέα καθώς και ανάγνωση κειμένων από μαθητές και μαθήτριες της ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου.

Λίγο αργότερα στις 8:30 μ.μ. στον Αύλειο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» θα λάβει χώρα Παράσταση μουσικής, λόγου και πολυμέσων από την Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Με την πάλα και το γιαταγάνι στο χέρι…». Στην εκδήλωσηπου συνδιοργανώνει ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το ΠνευματικόΚέντρο του Δήμου ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας, η Άντα Αθανασοπούλου και ο Αλέξανδρος Καλιακούδας. Ενώ αφηγητής είναι ο Γιάννης Στάνκογλου. (Η Μαρτυρία για την τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου, από τον αυτόπτη και αυτήκοο Ν. Κασομούλη, μέσα από τη ματιά του Δ. Φωτιάδη).Τα Graphicanimation επιμελείται ο Αγησίλαος Ρόμπολαςενώ τα κείμενα η Μαρίνα Κασσαβέτη. Την Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Διεύθυνση διευθύνει ο Σπύρος Χολέβας.

Ακόμη στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθείΤρισδιάστατη χαρτογραφική προβολή (3d mapping) στην πρόσοψη του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου με αφηγητή τον Νίκο Αλιάγαπου θα διαρκέσει έως το Σάββατο 7 Απριλίου 2023.  Δημιουργός της προβολής είναι η εταιρία NanosFireworks.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο Γενικός σημαιοστολισμός της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Εορταστικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Πανεπιστημιακές Σχολές Μεσολογγίου, Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ειδικότερα:

 • Ώρα 11:00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων από σπουδαστές και μαθητές στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων.
 • Ώρα 6:00 μ.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στον Κήπο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων.
 • Ώρα 8:00 μ.μ. Το Μεσολόγγι τιμά τις χώρες των Φιλελλήνων Τιμώμενη χώρα: Ελβετία
 • Χαιρετισμός από το Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο.
 • Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Ελβετίας κ. StefanEstermann
 • Χαιρετισμός τον Δήμαρχο Schöfflisdorf κ. HerrHolfHuber

Εν συνεχεία την ιδία ώρα 8:00 μ.μ. στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια της έκθεσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με αναφορά στον Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ. Η έκθεση περιλαμβάνει τεκμήρια από την Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δ.Ι. Πουρνάρας» και το αρχείο της ΕΣΗΕΑ, Πίνακες με τον Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ, δωρεά του κ. Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ ενώ θα διαρκέσει από 7 έως 30 Απριλίου 2023. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά το Πρωί 11:00 π.μ. έως 1:30 μ.μ. και το Απόγευμα 7:30 μ.μ. έως 9:30 μ.μ. (εκτός Δευτέρας και Τρίτης).

Παράλληλα θα λάβειχώραη Ομιλία – πάνελ «Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ: ο Ελβετός, ο Μεσολογγίτης, ο Δημοσιογράφος»

 • «Ο Ελβετός» τοποθέτηση από την κα AngéliqueKourounis, ανταποκρίτρια στην Ελλάδα των Ελβετικών ΜΜΕ: Swiss Radio International RadioSuisseRomande TV, TSR, Swiss Info, Tribune de Genève, LeTemps.
 • «Ο Δημοσιογράφος» τοποθέτηση από την κα Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.
 • «Ο Μεσολογγίτης» τοποθέτηση από τον κ. Γιάννη Μακρή, Ιστοριοδίφη – Πρόεδρο της Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
 • Προβολή Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ένας Ελβετός στο Πάνθεον των Ελλήνων Ηρώων» του Μεσολογγίτη Σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη, για τη δημόσια ελβετική τηλεόραση RSI.
 • «Το άσμα της Εξόδου» Συναυλία λόγιας μουσικής για φωνή και πιάνο με έργα αποκλειστικά για την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.

Εισαγωγή – απαγγελία: κ. Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Τραγούδι: κα Δάφνη Πανουργιά Πιάνο: κ. Μάριος Καζάς

Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον

Η μεγάλη αυτή εκδήλωση αποτελεί συνδιοργανώσητης Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, του ΜορφωτικούΙδρύματος ΕΣΗΕΑ, του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.  

Ενώ ώρα9:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το Νυχτερινό προσκύνημα στον Κήπο των Ηρώων, προετοιμάζοντας το δρώμενο της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr