Αρχική Πολιτισμος ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από pitkostas

Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγο “Το Αιτωλικό”

Μια ιδιαίτερα όμορφη μουσική βραδιά πραγματοποίησε χθες στις 9 Ιουλίου ο Σύλλογός μας, με την ορχήστρα του Γιάννη Πανουκλιά και την υπέροχη ερμηνεία του. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Δασκάλας Κρυσταλλίας Σούγια που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας.

Στην άκρη της λιμνοθάλασσας, με ήχους από το Νέο Κύμα, παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου μας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αντώνη Χαραλάμπους. Έπειτα ο Γραμματέας του Συλλόγου Μιχάλης Κότσαρης έκανε μια σύντομη αφιέρωση στη μνήμη της δασκάλας Κρυσταλλίας Σούγια με ποιήματα του Σεφέρη, του Ρίτσου και άλλων μεγάλων ποιητών.

Στη συνέχεια ο κ. Σωτήρης Μπούρος, αναφέρθηκε στη θεία του και στην εκδήλωση λέγοντας τα εξής:

«(….) Περνάμε μια περίοδο όπου περισσότερο από ποτέ οι πολιτιστικές δράσεις είναι οξυγόνο για τη ζωή μας. Δε μπορούμε να πάρουμε δύναμη από πολλά πράγματα. Δε μπορούμε να βρούμε πλούτο παντού. Ο πλούτος δεν είναι πάντα χρήμα. Ο πλούτος είναι τέχνη. Ο πλούτος είναι μουσική. Ο πλούτος είναι θέατρο. Ο πλούτος είναι πολιτισμός. Αυτό μου το έλεγε από τότε που ήμουν μικρός η θεία μου. Η Κρυσταλλία. Με έμαθε να αγαπάω τα γράμματα, με έμαθε να αγαπάω τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Ένας άνθρωπος που τον γέννησε το Αιτωλικό, προήλθε από εδώ, αγάπησε την πόλη πάρα πολύ, αλλά το σημαντικότερο αγάπησε και υιοθέτησε ότι παρήγαγε αυτός ο τόπος -και ήταν το πολυτιμότερο- αγκάλιασε τα νέα παιδιά. Γιατί ήταν μια δασκάλα. Η Κρυσταλλία, μια εξαίρετη δασκάλα, ταυτίστηκε στο ξεκίνημά της με το ξεκίνημα των «Εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα» στην Αθήνα. Ήταν αυτή που επηρέασε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το τότε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, φέρνοντας αρχές μοντεσσοριανής εκπαίδευσης. (….) Αισθανόταν ότι να προσφέρει στην Αθήνα, στα πλαίσια ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου είναι πολύ σημαντικό και ωραίο για έναν εκπαιδευτικό για να αναδειχθεί το έργο του, αλλά θεωρούσε σημαντικότερο να τα δώσει όλα αυτά στον τόπο της και σε παιδιά που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες και τις ίδιες ευκαιρίες. Έτσι λοιπόν η Κρυσταλλία βρέθηκε στο Αιτωλικό, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική της δραστηριότητα στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού. (….) Ένας άνθρωπος με πολύ έντονο αποτύπωμα στην εκπαίδευση. Γιατί θεωρούσε ότι τον κόσμο μπορούν να τον αλλάξουν οι νέοι άνθρωποι. Θεωρούσε ότι κανείς και τίποτα δε θα αλλάξει τον κόσμο αυτό, παρά μόνο τα παιδιά. Άρα, σε αυτά πρέπει να δώσουμε ενέργεια και δύναμη. Η Κρυσταλλία μέχρι την τελευταία στιγμή ζούσε στην πόλη του Αιτωλικού, ανέπνεε σε αυτήν και παρακολουθούσε πάντα τις προόδους των μαθητών της.

Δεν είναι η εκδήλωση σήμερα μια αυτοβιογραφική εκδήλωση για την Κρυσταλλία. Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να αναδείξουμε το εκπαιδευτικό της έργο, γιατί θέλαμε να δώσουμε «πάσα» στις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου. Αλήθεια, υπάρχει ωραιότερο «μνημόσυνο» από το να κάνεις μία εκδήλωση με πολιτιστικό αποτύπωμα στον τόπο σου; Δεν είναι ωραίο οι άνθρωποι να σε θυμούνται για τις ιδέες σου; Δεν είναι ωραίο να έχεις έρθει, να έχεις περάσει και να έχεις αφήσει ένα μικρό αποτύπωμα; Η Κρυσταλλία μπορεί να μην άλλαξε τον κόσμο, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε.

Όταν πλησίαζε το μνημόσυνο σκέφτηκα ότι δε θα ήταν τίποτα καλύτερο από το να δώσουμε περισσότερη δύναμη στον Πολιτιστικό Σύλλογο. Τι να πρωτοσκεφτώ για τον Πολιτιστικό Σύλλογο; Τις αμέτρητες δράσεις τους; Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα δύσκολα χρόνια, αυτή τη δύσκολη περίοδο, αυτή τη δύσκολη εποχή ο Πολιτιστικός Σύλλογος κρατάει τα κάρβουνα αναμμένα. Και δείχνει το δρόμο στην πόλη μας, η οποία χτυπιέται πολύ. ΄Όπως πολλές πόλεις, αλλά το Αιτωλικό συρρικνώνεται. Μαζεύεται. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι οξυγόνο, ο Πολιτισμός είναι οξυγόνο. Ότι τροφοδοτεί τον πολιτισμό, τροφοδοτεί με οξυγόνο το ζωντανότερο κύτταρό του, που είναι η κοινωνία. Το σημαντικότερο κομμάτι της κοινωνίας είναι τα παιδιά! Θα θυμάμαι πάντα την Κρυσταλλία σαν ένα χαρταετό που πετάει ψηλά, που πάντα θες να κρατάς το σχοινί για να έχεις την επαφή με αυτόν και παράλληλα δε θες να φύγει και τελείως μακριά. Για να μην πάψει να επηρεάζει τη ζωή σου. Η Κρυσταλλία για μένα, για όλη την οικογένεια και για τον τόπο της είναι σημείο αναφοράς.(…) Για όσους γνώρισαν το έργο της. Είμαι υπερήφανος για θεία μου».

Σας ευχαριστούμε όλους σας, που βρεθήκατε κοντά μας σε μια βραδιά Μνήμης και Πολιτισμού!

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Σωτήρη Μπούρο, του οποίου ήταν χορηγία η όλη εκδήλωση. Είναι πολύ σημαντικό για έναν Πολιτιστικό Σύλλογο και τα άτομα που δρουν σε αυτόν και γι’ αυτόν, προσφέροντας εργατοώρες από την καθημερινότητά τους, να αισθάνονται ότι υπάρχουν δίπλα τους άνθρωποι που συμμερίζονται την προσπάθεια αυτή και αντιλαμβάνονται την προσφορά στα κοινά. Σωτήρη σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και την αμέριστη στήριξή σου, κυρίως την ηθική!

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Catering Γεωργίου για την άψογη συνεργασία, και βοήθειά του, το Γιάννη Πανουκλιά και την ορχήστρα του, που ανταποκρίθηκε στο μέγιστο στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εκδήλωσης με ένα πραγματικά αξιόλογο μουσικό πρόγραμμα, αλλά και τεχνικά άρτιο.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δ/ντη του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού κ. Παναγιώτη Κολτσίδα για την παραχώρηση της οθόνης του προτζέκτορα, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για την παραχώρηση των καθισμάτων, καθώς και το Χρήστο Λύρο για τη μεταφορά αυτών.

Στις δράσεις μας ακολουθεί για 9η χρονιά το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Φεστιβάλ «Θεάτρου Όψεις» με 4 παραστάσεις, για το οποίο θα πραγματοποιηθεί σχετική ανάρτηση, καθώς επίσης για το μήνα Αύγουστου θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες δράσεις μας.

Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος

“Το Αιτωλικό”

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr