Αρχική Επικαιρότητα Δήμος ΙΠ Μεσολογγίου, παρουσίαση Master plan του λιμανιού.

Δήμος ΙΠ Μεσολογγίου, παρουσίαση Master plan του λιμανιού.

Από pitkostas

Νέα πνοή και δυναμική σε όλο το Μεσολόγγι φέρνει η ανάπλαση του Λιμανιού

Παρουσιάστηκε το master plan και η αρχιτεκτονική μελέτη σε μια κατάμεστη αίθουσα / Κώστας Λύρος: Δεν θέλουμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, αλλά νοιαζόμαστε για το μέλλον των επόμενων γενιών.

Η παρουσίαση των οριστικών μελετών της ανάπλασης του θαλάσσιου µετώπου του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, 19 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου παρουσία του Δημάρχου, Κώστα Λύρου, του Αντιπεριφερειάρχη Έργων Θανάση Μαυρομμάτη, του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Τσιχριτζή και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στυλιανού Μπλέτσα Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, του Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου, εκπροσώπων συλλόγων – φορέων, επιχειρηματιών, πολιτών και Μέσων Ενημέρωσης.

Για το μεγάλο αυτό έργο μίλησε ο δήμαρχος, Κώστας Λύρος ενώ το τεχνικό κομμάτι, και την παρουσίαση έκαναν οι μελετητές του έργου.

Αυτές οι μελέτες σε συνδυασμό με τους τεχνικούς συμβούλους που καλούνται να διαχειριστούν την πορεία τους αποτελούν προϋπόθεση για την εκτέλεση έργων στις λιμενικές μας υποδομές και την εφαρμογή του master plan (Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης) ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες σε ότι αφορά την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και την περαιτέρω σύνδεση του Λιμένα με τον οικιστικό ιστό και το οδικό δίκτυο με σκοπό την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών του.

Πέρα από την ανάγκη για αναβάθμιση της περιοχής, το έργο στοχεύει και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως αυτόν της ανάπτυξης της τοπικής αγοράς, την προσέλκυση τουριστών κ.α.

Όπως σημείωσε ο Κώστας Λύρος «το λιμάνι σήμερα είναι έτσι όπως το έφτιαξε ο αείμνηστος Δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος.

Η νέα του μορφή έρχεται να υπηρετήσει μια προοπτική με στόχευση στο μέλλον. Έρχεται να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες της πόλης σήμερα αλλά ανοίγει έναν ορίζοντα σύγχρονης και πολύπλευρης ανάπτυξης. Να κινητοποιήσει τις τεράστιες δυνάμεις του που είναι ικανές να αλλάξουν τον ρου της πόλης μας, του δήμου μας αλλά και παραπέρα καθώς το λιμάνι του Μεσολογγίου είναι το επίνειο για πολλές περιοχές».

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά, όπως οι αδειοδοτήσεις, όμως το έργο δεν θα περιμένει την συνολική ολοκλήρωσή του αλλά θα προχωρά τμηματικά.

Κλείνοντας ανέφερε ότι αυτή η Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρεται να κερδίζει τις εντυπώσεις, ενδιαφέρεται για το μέλλον των επόμενων γενιών και του τόπου και αυτός είναι ο λόγος που από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε προτεραιότητα, και πήραν το δρόμο της υλοποίησης μεγάλα και αναγκαία έργα, όπως η ύδρευση, ο ΧΥΤΑ, οι βιολογικοί, η αγροτική οδοποιία, το Τρικούπειο κ.α

Στο βίντεο παρουσίασης του master plan οι μελετητές του έργου παρουσίασαν βήμα-βήμα πώς θα μεταμορφωθεί το Λιμάνι.

Η ανάπλαση θα αλλάξει ριζικά το θαλάσσιο μέτωπο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χώρος μελέτης προκειμένου να περιγραφεί µε µεγαλύτερη σαφήνεια έχει υποδιαιρεθεί σε δύο βασικές πρώτες περιοχές:

– Αυτή του εμπορικού λιμένα

– Και η υπόλοιπη περιοχή ανάπλασης

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω μελέτες που στοχεύουν στην ανάπλαση του συνολικού τμήματος του χερσαίου τμήματος του Λιμένα:

– Τοπογραφική Αποτύπωση και Βυθομετρική Αποτύπωση των βαθών του πυθμένα

– Ανάπλαση αλιευτικού καταφυγίου Ι.Π. Μεσολογγίου

– Περιβαλλοντική Μελέτη και Δανειοδοτήσεις

– Αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης χερσαίας ζώνης

– Ηλεκτρο – μηχανολογική μελέτη της χερσαίας ζώνης.

Σύμφωνα με τη γενικότερη μελέτη στην ανάπλαση του χώρου επιλέγονται νέα ανθεκτικά υλικά και εντάσσονται πολυεπίπεδοι χώροι στάσης με διαφορετικά υλικά και ξύλο, περιπατητικές διαδρομές, ξύλινος πρόβολος, πλωτό ξύλινο υδατοδρόμιο και ξύλινη πλωτή πισίνα, σύστημα παρακολούθησης με κάμερες, για την ασφάλεια του χώρου και εγκαταστάσεις για παροχή υπηρεσιών σε σκάφη που ελλιμενίζονται.

Το έργο επίσης εντάσσει συστήματα φωτισμού σε όλους τους χώρους. Δέντρα και φυτά κατάλληλα για την περιοχή εντάσσονται σε σημεία στο χώρο για τη δημιουργία σημείων αναψυχής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ

Επίσης σας επισυνάπτουμε το σύνδεσμο της παρουσίασης του Master Plan για το Λιμάνι του Μεσολογγίου.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

+15

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr