Αρχική Λάβαμε και δημοσιεύουμε ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ

Από pitkostas

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική ημερίδα «ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ», στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Το κοινό παρακολούθησε τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις εκλεκτών επιστημόνων, τα θέματα των οποίων παρουσιάστηκαν με την εξής σειρά:

– «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Δρ Φωτεινή Σαράντη, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της ΕΦΑΑΙΤΛ.

– «Χάλκινοι ταφικοί λέβητες – ένας τριποδικός και δύο απλοί- από τον πρωτογεωμετρικό τύμβο των Σταμνών Αιτωλοακαρνανίας». Δρ Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

– «Αναθεωρώντας Πρακτικές Συντήρησης», Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ΥΠΠΟΑ

– «Συντήρηση σύνθετων ευρημάτων με ύφασμα και μέταλλο από νεκροταφείο Πρωτογεωμετρικής Εποχής στη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας» Δρ Χριστίνα Μαργαρίτη, Προϊσταμένη Τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων– Βασίλης Μαρκάκης Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

– «Χάλκινοι ταφικοί λέβητες Σταμνών. Από την ανασκαφή στο Μουσείο» Δρ Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

– «Μη απτή παραγωγή αντιγράφων υψηλής πιστότητας με ψηφιακά μέσα», Ιωάννης Ματαράγκας Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης ΔΣΝΜ.

Η εν λόγω ημερίδα, με σημείο αναφοράς την συντήρηση, έκθεση και ανάδειξη ευαίσθητων εκθεμάτων του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με το φετινό θέμα των εορτασμών, που ήταν «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά. Διατηρώντας το παρελθόν για τις επόμενες γενιές» αποτέλεσε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο εορτασμού υλοποιήθηκαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεώσοικοι Οινιάδων. Ένα αρχαίο λιμάνι σήμερα στη στεριά», στους Οινιάδες και το  οικογενειακό εκπαιδ. πρόγραμμα «Η Τέχνη της συντήρησης ως ασπίδα προστασίας» στο Ξενοκράτειο, ενώ στις 19 Οκτωβρίου θα γίνει η λήξη του εορτασμού μας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από την Παραποτάμια Πύλη στο Αρχαίο Θέατρο  Στράτου. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αρχαία μνημεία και  στο φυσικό τοπίο που τα περιβάλλει».

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος
Ι.Ι.Μάγιερ 20 – Αρχοντικό Ι.Τρικούπη
Ι.Π. Μεσολογγίου – Τ. Κ. 302 00
Τηλ. 26310-55654 
https://www.efaaitl.gr

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr