Αρχική Μεσολογγιτάκια ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Από pitkostas

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

Για να έχουμε μια καθαρή πόλη πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση, η οποία αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο Μεσολόγγι δεν είναι ούτε το 10% του συνόλου των απορριμμάτων μας.

Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που, αν και τα προορίζαμε για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία. Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τη σύσταση των σκουπιδιών που παράγουμε καθημερινά, ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό των συσκευασιών που καταλήγουν στα απορρίμματα. Η παραγωγή αποβλήτων συσκευασιών αποτελεί σημαντική μορφή ρύπανσης και ταυτόχρονα πραγματική ή εν δυνάμει.
Οι στόχοι της ανακύκλωσης πρέπει να είναι οι παρακάτω:
-Η σταδιακή μείωση του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών συλλογής, διαλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με σκοπό την μείωση του κόστους για τους δημότες και την αποσυμφόρηση του επιβαρυμένου ΧΥΤΑ.
-Η υιοθέτηση συστημάτων διαλογής στην πηγή η οποία θα οδηγήσει σε καθαρά υλικά που θα μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν.
-Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων.
-Η θέσπιση μέτρων και όρων για τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων που θα οδηγήσουν στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων.

Επίσης να μιλήσουμε για τα «Πράσινα Σημεία» (Green Spots), που θα απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, πρόκειται ουσιαστικά για το πιο «ανεβασμένο» επίπεδο ανακύκλωσης. Όλα τα υλικά που μέχρι τώρα αδυνατούσε ο πολίτης να ανακυκλώσει, θα μπορούν να οδεύουν προς κάδους και προς επεξεργασία: μέταλλα, ξύλινες συσκευασίες, μικτές συσκευασίες (π.χ. tetra pack), ρούχα, υφάσματα, υποδήματα, αξεσουάρ, λαμπτήρες, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, βρώσιμα λίπη και λάδια, φορητές μπαταρίες, κλαδέματα, φάρμακα (ληγμένα ή μη), μικρές ποσότητες αποβλήτων οικιακής χρήσης που ενδεχομένως εμπεριέχουν επικίνδυνα υπολείμματα (όπως συσκευασίες υγρών καθαρισμού, χρωμάτων, διαλυτών κλπ). θερμόμετρα. ογκώδη (όπως στρώματα, έπιπλα) κ.α. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πλήρη ανακύκλωση. Και αυτή θα γίνεται σε σημεία που επελέγησαν βάσει έρευνας και μελέτης. Τα «Πράσινα Σημεία» ακολουθούν μια διαβάθμιση, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που εξυπηρετούν, οπότε διαβαθμισμένα θα είναι και τα είδη των απορριμμάτων που θα δέχονται. Τα Σημεία αυτά ουσιαστικά θα λειτουργούν ως σταθμοί για την απόρριψη υλικών προς ανακύκλωση, αυξάνοντας κατά πολύ την περιβαλλοντική συνείδηση σε ολόκληρη την πόλη.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις οι κάδοι των οικιακών απορριμμάτων δεν βρίσκονται στον δρόμο ή στα πεζοδρόμια όπως στην Ελλάδα, αλλά μέσα στις αυλές των σπιτιών ή εντός των χώρων οικιών και πολυκατοικιών. Κάθε οικογένεια έχει τον δικό της κάδο και τα τέλη καθαριότητας που καταβάλλει είναι ανάλογα με τα σκουπίδια που παράγει,

– Στην Ολλανδία δίνεται βάρος στον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων να επαναχρησιμοποιείται. Στους ΧΥΤΑ της χώρας καταλήγουν μόλις 280.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, όταν στην Ελλάδα πέφτουν πάνω από 4 εκατ.τόνοι.

– Σε Βέλγιο και Δανία υπάρχουν ειδικοί φόροι – αντικίνητρα (50-80 ευρώ τον τόνο) για τις ποσότητες των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, ωθώντας τους δήμους σε ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ.

– Στη Σουηδία, από το 2007 η ταφή απορριμμάτων σχεδόν τερματίστηκε, ενώ η ανακύκλωση έφτασε το 36%, η κομποστοποίηση το 12% και η ενεργειακή αξιοποίηση το 46%.

Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος στην  πόλη μας. Με αυτή την έννοια η αυτόνομη αξία του περιβάλλοντος, η ανάγκη να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά θα πρέπει να διαπερνά όλες μας τις προσπάθειες για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής. Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας, μα κυρίως στις γενιές που έρχονται.

Σπυρόπουλος Βασίλης του Ιωάννη
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.–

Spyropoulos Vasilis 

Civil Engineer (MEng) Aristotle University of Thessaloniki, Greece

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr