Αρχική Διασκεδαση & Εκδηλωσεις Άγνωστες πτυχές της ζωής του Λόρδου Βύρωνα αποκάλυψε η εκδήλωση στην Πινακοθήκη Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Λόρδου Βύρωνα αποκάλυψε η εκδήλωση στην Πινακοθήκη Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Από Gerasimos Kotsiris

Μια πληθώρα άγνωστων πληροφοριών και στοιχείων από τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα και την παραμονή του στην Ελλάδα, αποκάλυψε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ιωάννη Χουντή ντε Φάμπρι, σύμβουλου της Βουλής των Λόρδων και της δημοσιογράφουΒίκυςΦλέσσα, στην εκδήλωση με τίτλο  «Η παρακαταθήκη του Λόρδου Βύρωνα:Το αποτύπωμα του κορυφαίου φιλέλληνα στην ιστορία και την τέχνη», που πραγματοποιήθηκε στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου χθες Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024.

Στο πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ του κ. Χουντή, συγγραφέα του βιβλίου «Ο Ρομαντισμός στην Εξουσία – Όψεις πολιτικής ιδεολογίας του Λόρδου Βύρωνα και η δράση του στην Ελληνική Επανάσταση» και της δημοσιογράφου κυρίας Φλέσσα, επιχειρήθηκε μια ανασύσταση της προσωπικότητας του μεγάλου ποιητή, πολιτικού και Φιλέλληνα αλλά και η καταγραφή της επιρροής που άσκησε η παρουσία του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, και ιδιαίτερα  ο πρόωρος θάνατός του.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, έλαβε χώρα στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης, στην αίθουσα της Πινακοθήκης, και αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου«οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας».

Παράλληλα, στον χώρο της Πινακοθήκης εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, αντικείμενα σχετιζόμενα με τον Λόρδο Βύρωνα, από την προσωπική συλλογή των συλλεκτών κ. Μάκη Ρούσαλη και κ. Νίκου Λύρου.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Γεωργία Φούντα, ενώ έδωσαν το παρών ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος δημοτών που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την συνομιλία.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την 198η επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου συνεχίζεται την Παρασκευή, 19 Απριλίου ως εξής:

«Αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα, 200 Χρόνια από τον Θάνατο του»

10:15 π.μ.: Αγώνας Δρόμου Μνήμης Λόρδου Βύρωνα για τα 200 χρόνιααπό τον θάνατό του, με την συμμετοχή μαθητών – μαθητριώντων Γυμνασίων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

11:00 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από τον θάνατό του.

11:30 π.μ.:Εγκαίνια Εκθέσεων:

Μουσειακή Έκθεση «Η Ζωή και το Έργο του Λόρδου Βύρωνα – Η Σχέση του με την Ελλάδα και το Φιλελληνικό Κίνημα» στο Μουσείογια τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, της Βυρωνικής Εταιρείας, σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Φωτογραφική Έκθεση «…κοίταξε γύρω σου και διάλεξε τον τόπο σου…»της φωτογράφου κας Μαρίας Στέφωση, στην Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας.

Ζωγραφική Έκθεση «Ατενίζοντας την μορφή του Λόρδου Βύρωνα» έργα Καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Ελλάδας, Σκωτίας, Κοπεγχάγης, στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου της Βυρωνικής Εταιρείας.

5:30 μ.μ.: Λυρική παράσταση με άριες από τις Όπερες, «Οι Τελευταίες Ημέρες του Βύρωνα» και «Ο Κουρσάρος» σε συνδιοργάνωση με το Institute of DigitalArchaeology (IDA) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Εκθέσεις: ΒΥΡΩΝΕΙΟ κτίριο–Λυρική παράσταση: Κτίριο Χρυσογέλου

Συνδιοργάνωση: Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr