Αρχική Λάβαμε και δημοσιεύουμε Από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο _Λύκειο Μεσολογγίου, στα έδρανα της Βουλής.

Από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο _Λύκειο Μεσολογγίου, στα έδρανα της Βουλής.

Από Gerasimos Kotsiris

Από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο _Λύκειο Μεσολογγίου η μαθήτρια Αφροδίτη-Μαρία Τζάνη μαθήτρια της Β ΄Τάξης Λυκείου βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής και ως έφηβη βουλεύτρια, συμμετείχε στις εργασίες της ΚΗ΄ Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων»: « Βήματα Δημοκρατίας-Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή», που διεξήχθησαν στην Αθήνα μεταξύ 1ης και 4ης Ιουλίου 2024, με άξονα θεμάτων «Συμμετέχουμε-Συνδιαλεγόμαστε-Συμπράττουμε!» για τη γειτονιά, το σχολείο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον ψηφιακό κόσμο και την πολιτική.


Ανάμεσα στους 300 εφήβους βουλευτές η δική μας Αφροδίτη –Μαρία Τζάνη, που ακολουθεί την κατεύθυνση των Εικαστικών Τεχνών, ήταν μέλος της ομάδας των εφήβων βουλευτών και βουλευτριών που πραγματεύτηκαν θέματα πολιτισμού στα πλαίσια της οποίας συζητήθηκαν οι προβληματισμοί των συμμετεχόντων και μετά από γόνιμο διάλογο πρότειναν, εντός της Αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, εμφατικά, σε εμπεριστατωμένη εισήγηση, μεταξύ άλλων:
• Την ενίσχυση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
• Την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και δημοσίων κτιρίων για καλλιτεχνικές δράσεις, με μέριμνα των οικείων δήμων.
• Την προώθηση των πολιτιστικών δράσεων δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
• Την εγκαθίδρυση θεσμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελλάδας, κατά τα πρότυπα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, προς ανάδειξη της κουλτούρας των τοπικών κοινωνιών.


Σε συνέχεια μάλιστα της εισήγησης αυτής, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κων/νος Τασούλας που προέδρευε της συνεδρίασης, δήλωσε ότι εφεξής οι αρμόδιοι Υπουργοί θα καλούνται στις επόμενες Συνόδους της Βουλής των Εφήβων, ώστε να ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και να δίδονται εξηγήσεις εάν και κατά πόσο ακολουθήθηκαν οι προτάσεις του Σώματος που κατατέθηκαν κατά την προηγούμενη Σύνοδο.


Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων παρακολούθησαν εκ μέρους της Κυβέρνησης,  ο Υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, που απευθύνθηκε στο Σώμα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κου Ιερωνύμου, η Πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» κ. Βασίλειος Στίγκας, βουλευτές και βουλεύτριες του Κοινοβουλίου ως εκπρόσωποι των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των λοιπών κομμάτων, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας και στελέχη του Κοινοβουλίου και των Επιστημονικών Επιτροπών καθώς και προσκεκλημένοι των εφήβων βουλευτών και βουλευτριών.
Η μαθήτρια –βουλεύτρια Αφροδίτη Μαρία Τζάνη ενθουσιασμένη στην επιστροφή της μας  δήλωσε: «Με χαρά θα ομολογήσω ότι αυτό το τετραήμερο «ταξίδι» ήταν μια εμπειρία ανεπανάληπτη, γεμάτη γνώσεις, νέες γνωριμίες και όμορφες στιγμές που μέσα από αυτές έμαθα να αναλαμβάνω ευθύνες και πρωτοβουλίες για σοβαρά θέματα, όπως η πολιτική και ο πολιτισμός, να λαμβάνω αποφάσεις στα πλαίσια των διαλόγων που διεξήχθησαν με τους άλλους εφήβους στην Βουλή, να συνυπάρχω και να συνεργάζομαι με συνομηλίκους μου για όσα μας απασχολούν. Εν τέλει διαπίστωσα ότι παρόλο που όλα τα παιδιά ήρθαμε στην Βουλή από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, έχουμε κοινές ανησυχίες και μόνο με συνεργατικότητα και ομαδικότητα μπορεί να εκφρασθεί η φωνή μας και να ακουσθεί δυνατά.».

Συγχαίρουμε την μαθήτρια Αφροδίτη–Μαρία Τζάνη που συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που διοργανώνεται από το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και απευθύνεται στους μαθητές όλων των τύπων των Λυκείων καθώς και των ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού. Συγχαίρουμε επίσης και την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Αντζουλάτου Ελένη, φιλόλογο,  για την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος.

Το Καλλιτεχνικό σχολείο Μεσολογγίου προωθεί και θα προωθεί τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και της πολιτειότητας στους κόλπους της σχολικής κοινότητας με διάφορους τρόπους.

Για τον Σύλλογο Διδασκόντων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου –Λυκείου Ι.Π. Μεσολογγίου
Η Δ/ντρια
Ανδριανή Χαλαζιά

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr