Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αποχαιρετά με οδύνητην διακεκριμένη επιστήμονα, αρχαιολόγο Αγγέλικα Ντούζουγλη, πρώην Διευθύντρια της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών.
Η Αγγέλικα Ντούζουγλη αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, υπηρετώντας, κατά τη διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας της, από διάφορες θέσεις την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αρχικά ως επιμελήτρια και αργότερα ως Έφορος Αρχαιοτήτων. Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Pανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης και αποκτήσει τον τίτλο της διδάκτορος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπηρέτησε στις Εφορείες της Ολυμπίας, Ναυπλίου, Παλαιανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας και στη συνέχεια ως Προϊσταμένη στην ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ιωάννινα), ενώ από το 2004 ανέλαβε τη διεύθυνση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών.
Διενήργησε πολλές ανασκαφικές έρευνες, είτε ως μέλος ή διευθύντρια ανασκαφικών ομάδωνσε διάφορες περιοχές (Πευκάκια Θεσσαλίας, Τίρυνθα, Ακρόπολη Κιάφα Θίτι Αττικής, ΣπήλαιοΖα Νάξου,αρχαία Αντιγόνεια στο πλαίσιο της Ελληνο-Αλβανικής αποστολής) και συνέδεσε το όνομά της με την έρευνα στην Ήπειρο. Οι ανασκαφές της στη Λευκάδα, Άρτα, Νικόπολη, Δολιανά Ιωαννίνων, Λιατοβούνι Κόνιτσας, Βίτσα, Κοιλάδα του Αώου, κ.α. ήταν καθοριστικές για την μελέτη και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ηπείρου και της Λευκάδας. Ο ρόλος της υπήρξε καθοριστικός στον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό σημαντικών ευρημάτων του προϊστορικού οικισμού στην Μαγούλα Βισβίκη Θεσσαλίας. Άφησε δε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, ενώ αποκλειστικά δημιούργημα του συζύγου της Κωνσταντίνου Ζάχου και δικό της αποτελεί το Μουσείο Λευκάδας, που ιδρύθηκε το 1999 και για το οποίο συνέγραψαν τον καλαίσθητο οδηγό του.
Το πλούσιο ανασκαφικό έργο της Αγγέλικας Ντούζουγλη συμπληρώνεται από το συγγραφικό, αποδεικνύοντας πως υπηρέτησε πιστά και άοκνα τον πολιτισμό, όχι μόνο από υπηρεσιακό καθήκον, αλλά με περισσή αγάπη για τη διάσωση και την προβολή των μνημείων, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.Δημοσίευε ανελλιπώς τα αποτελέσματα των ανασκαφών της, μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους, αρκετά σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Ζάχο, προσφέροντας στην αρχαιολογική κοινότητα πολύτιμα συγγράμματα, κυρίως για την προϊστορική αρχαιολογία.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος της οφείλει βαθειά ευγνωμοσύνη για την μεγάλη προσφορά της στο νησί της Λευκάδας.
Στον αγαπημένοτης σύζυγο κ. Κωνσταντίνο Ζάχο και στους οικείους της εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος
Δρ Ολυμπία Βικάτου