Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εμβέλειας δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”, η οποία υλοποιείται κάθε χρόνο από το 2012 κι εξής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος υλοποίησε τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις, σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους εποπτείας της:
Την Πέμπτη 23 Μαΐου μαθητές του Γυμνασίου Αστακού ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το Ναό του Διός Καραού από την αρχαιολόγο Β. Τσαντήλα, ενημερώθηκαν για τη μακραίωνη ιστορία του Αστακού και τους διανεμήθηκε σχετικό έντυπο. Ο Δήμος Ξηρομέρου επόπτευε τη δράση με πυροσβεστικό όχημα και προσέφερε στους μαθητές εμφιαλωμένο δροσερό νερό.
Στον αρχαιολογικό χώρο Οινιαδών την Παρασκευή 24 Μαΐου υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθητές της Έ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κατοχής, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο Β. Τσαντήλα στους νεώσοικους της πόλης, αλλά και στο αρχαίο θέατρο, στο οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκαν εργασίες του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιαδών» μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ. Τους διανεμήθηκε σχετικό έντυπο υλικό. Τη δράση τίμησε με την παρουσία του ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός – σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγγραφέας Γ. Ρόμπολας.
Το Σάββατο 25 Μαΐου, 10.00-13.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε από την αρχαιολόγο Μ. Γκέκα ξενάγηση για το ευρύ κοινό στο κάστρο της Βόνιτσας και στην ψηφιακή έκθεση που φιλοξενείται στο Κτήριο Αλή Πασά σχετικά με την οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία μας στο πλαίσιο του προγράμματος “Coastal Heritage Network (CoHen)” του Interreg Greece-Italy V-A 2014-2020 και άνοιξε τις πύλες της πρόσφατα.
Την ίδια μέρα στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική/ αφηγηματική δράση «Από τα νερά των ποταμών στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου». Οι συμμετέχοντες, αφού ξεναγήθηκαν σε αίθουσες στις οποίες παρουσιάζονται παράλιες αιτωλικές και ακαρνανικές πόλεις και έμαθαν για μύθους, η πλοκή των οποίων διαδραματίστηκε στα νερά των ποταμών Εύηνου και Αχελώου, μεταφέρθηκαν στον μαγευτικό χώρο των αλυκών Μεσολογγίου μέσω της αφήγησης του παραμυθιού «Η Αφρολουλουδένια, του ήλιου η αγαπημένη». Ο Εύηνος, ο Αχελώος, η Λιμνοθάλασσα, ο Ήλιος, ο Μαΐστρος… όλα προσωποποιήθηκαν σε χειροποίητες κούκλες, πήραν ζωή, μέσω της μεθόδου της δραματοποίησης και ενέπνευσαν τα παιδιά να τις αποδώσουν εικαστικά.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας κα Δ. Γαβρίνα και την Συγγραφέα – Δασκάλα κα Φωτεινή Μυλωνά.
Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές, τους δασκάλους, τις οικογένειες και το ευρύ κοινό για τη συμμετοχή τους στα παραπάνω προγράμματα και εκδηλώσεις μας.