Του Κώστα Κατσαρού Προέδρου Ά ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη είναι η λειτουργία του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών από φέτος στο Μεσολόγγι.
Όπως είναι γνωστό, το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε επεξεργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα την αναδιάρθρωση των τμημάτων του προκειμένου να εφαρμόσει ένα υγιές και προπαντός βιώσιμο πρόγραμμα σπουδών εκμεταλλευόμενο και τα πλεονεκτήματα των εγκαταστάσεων που έχουν υπαχθεί στο ίδρυμα.
Στη λογική αυτή, προέβη σε συγχώνευση όλων των ομοειδών τμημάτων και στη δημιουργία τμήματος Γεωπονικής (καθαρής Γεωπονικής, όμοια με το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης) που θα έχει έδρα στο Μεσολόγγι, στο χώρο του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Πρόκειται για μια πρώτη θετικότατη και αξιοσημείωτη εξέλιξη, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις που υπήρχαν με την εφαρμογή των σχεδίων «Αθηνά». Είναι σίγουρα μια νέα αρχή και για τη συνολική αξιοποίηση του campus του άλλοτε ακμάζοντος ΤΕΙ Μεσολογγίου, στη λογική και των προτάσεων που έχουν γίνει από τους φορείς στην περιοχή μας.
Όμως, το βήμα προς τα εμπρός μπορεί να γίνει άλμα αν δούμε την ευκαιρία αυτή σε ένα συνολικό πλαίσιο στο χώρο της Εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Στο Δήμο μας λειτουργεί τομέας Γεωπονίας στο ΕΠΑΛ Κατοχής που σε συνδυασμό με την λειτουργία του Πανεπιστημιακού τμήματος στο Μεσολόγγι θα μπορούσε να αποτελέσει συνολική λύση για πολλούς από τους νέους μας.
Να σημειώσω επίσης ότι η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών διαθέτει συνολικά τέσσερα τμήματα, όλα στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για τα τμήματα:
α. Γεωπονίας (5ετούς φοιτήσεως)
β. Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
γ. Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (5ετούς φοιτήσεως)
δ. Αειφορικής Γεωργίας (5ετούς φοιτήσεως)
τα δύο πρώτα με έδρα στο Μεσολόγγι και τα άλλα δύο στο Αγρίνιο. Ας το λάβουμε υπόψη στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών…
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποτέλεσμα όχι μαξιμαλιστικών και άτοπων διεκδικήσεων αλλά συνεπούς και προπαντός έντιμης δουλειάς βάση ενός ρεαλιστικού πλάνου. Είναι μια ακόμη ευκαιρία για τον τόπο μας που οφείλουμε να μην την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.