Σας προσκαλούμε στην Θεατρική παράσταση:
«Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπύχνερ,
σε σκηνοθεσία της Ιωάννας Τρικενέ.
από το Θεατρικό Τμήμα Πολ. & Μορφ. Συλλόγου «Το Αιτωλικό» / “Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού”
Σάββατο 19 Αυγούστου 2023
ώρα 9.15 μ.μ.
Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού
Για το έργο
Ο Λεόντιος και η Λένα, δύο νέα βασιλόπουλα παγιδευμένα στην πλήξη της προκαθορισμένης ζωής τους. Απελπισμένοι μπροστά στην επιθυμία των οικογενειών τους να τους παντρέψουν, αποφασίζουν ταυτόχρονα, και χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους, να δραπετεύσουν από τα βασίλεια τους, να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και να αποκτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. Σύντομα θα βουτήξουν στον εκστατικό χορό της φύσης, θα ταξιδέψουν σε εξωτικά βασίλεια, θα συναντηθούν και θα ερωτευτούν χωρίς ο ένας να γνωρίζει την ταυτότητα του άλλου. Όταν όμως τα προσωπεία πέσουν ο έρωτας του θα μετονομαστεί σε εξαπάτηση και θα βρεθούν ξανά σα μαριονέτες στην ίδια φάρσα από όπου ξεκίνησαν. Αυτό το ταξίδι ήταν απ’ την ανάποδη. Αντί για γνώση, στο τέλος του, βρίσκουμε το ψεύδος. Ο Μπύχνερ γελάει πολύ με τις ανθρώπινες αυταπάτες. Είναι τρομερό το γέλιο του απέναντι στην ανθρώπινη ανοησία. Σ’ ένα γράμμα του έλεγε ‘είμαι πολύ απασχολημένος αυτόν τον καιρό, παντρεύω και σκοτώνω κάποιους ανθρώπους στο χαρτί’. Ήταν η εποχή που έγραφε αυτήν την παρωδία ερωτικής κωμωδίας, το ‘Λεόντιος και Λένα’.
Ο Γκέοργκ Μπύχνερ (1813-1837) είναι από τους πιο πολυσυζητημένους θεατρικούς συγγραφείς του 20ου και του 21ου αιώνα. Συμμετείχε ενεργά σε επαναστατικά κινήματα φιλελευθερισμού και έγραψε διάφορα συγγράμματα διαμαρτυρίας και διεκδικήσεων για την εργατική τάξη. Για τη δραστηριότητά του αυτή καταδιώχτηκε από την αστυνομία και κατέφυγε στη Ζυρίχη, όπου έγινε καθηγητής φυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο. Πρόλαβε να γράψει μόνο τρία θεατρικά έργα (Ο θάνατος του Δαντόν, Λεόντιος και Λένα, Βόυτσεκ) πριν πεθάνει από τύφο μόλις στα 23 του χρόνια.
Σημείωμα Σκηνοθέτη:
“Ο κόσμος είναι τόσο ωραίος και τόσο μεγάλος, τόσο απέραντα μεγάλος”
Ο Λεόντιος και η Λένα είναι δύο ήρωες τόσο φανταστικοί όσο ένα παραμύθι και ταυτόχρονα τόσο αληθινοί όσο η ίδια η ζωή. Δύο νέοι άνθρωποι, μέλη της αστικής κοινωνίας του “καθώς πρέπει”, μιας κοινωνίας από καλό-κουρδισμένες μαριονέτες, αναζητούν απεγνωσμένα κάτι να τους συγκινήσει αληθινά. Κι αν είσαι γυναίκα μέσα σ’ αυτό το ”ρομαντικό παραμύθι” της κοινωνίας μας, κι αν φλέγεσαι να πράξεις εκτός από το να ονειρεύεσαι όμορφα βασιλόπουλα; <<Η φυγή μας είναι μία άρνηση>> φωνάζει η Λένα κι όμως λίγους στοίχους παρακάτω, άθελά της, θα βρεθεί και πάλι στο ίδιο “κλουβί” απ’ όπου τόλμησε να δραπετεύσει. Είμαστε άραγε ελεύθεροι να αποφασίσουμε εμείς για τον εαυτό μας; Μπορούμε να επαναστατήσουμε απέναντι στην προκαθορισμένη μας ζωή; Ή ζούμε σε έναν φαύλο κύκλο όπου πάντα καταλήγεις από εκεί ακριβώς που ξεκίνησες, σα να μην έχει αλλάξει τίποτα. Ο Μπύχνερ συνθέτει ένα παραμύθι σεξπηρικών αποχρώσεων, για τον έρωτα, όπου όμως καταφέρνει να μιλήσει τόσο ηχηρά για τη σαθρότητα της αστικής κοινωνίας, και την πολυτέλεια να είναι η ζωή σου ένα άγραφο χαρτί που εσύ θα επιλέξεις πως θα το γεμίσεις. Χρησιμοποιεί τα υλικά του Ρομαντισμού, τον οποίο καυτηριάζει αριστοτεχνικά, για να καταδείξει την ωραιοποίηση του τίποτα. Μια ωδή στη νωθρότητα, μια ωδή για τη ζωή χωρίς καμία αντίρρηση, χωρίς καμία αλλαγή. Τα συναισθήματα βιώνονται επιδερμικά, δείχνουν σπουδαία και έντονα αλλά μέσα τους είναι άδεια.
Αναμετρηθήκαμε με σθένος ανάμεσα στις λέξεις και τα υπαρξιακά μονοπάτια του συγγραφέα, εξερευνήσαμε τους τραγελαφικούς χαρακτήρες της αστική κοινωνίας, βρήκαμε τη χαρά και τη μουσική που μας συνεπήρε . Η παράσταση ξεκινά με κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο ” Savoir Vivre ” του Χρ. Ζαμπούνη καθώς και τον ορισμό της Κοινωνικής Διαστρωμάτωσης μέσα από τις σχολικές μνήμες μίας εκ των ηθοποιών.
Ιωάννα Τρικενέ
Διανομή:
Βασιλιάς Πέτρος του βασιλείου Ποπό: Μιχάλης Κότσαρης
Πρίγκιπας Λεόντιος, γιος του Βασιλιά: Πάνος Σωτηρίου
Πριγκίπισα Λένα του βασιλείου Πιπί/Χορός: Διονυσία Τουφεξή
Βαλέριος/Χορός: Μαρία Νούλα
Ροζέτα/Γκουβερνάντα της Λένας: Χριστίνα Λύρου
Παιδαγωγός/Χορός: Ευδοξία Παρασκευά
Πρωθυπουργός του Κράτους Ποπό/Χορός: Φρόσω Κοντοπάνου
Υπηρέτες/Χορός: Αλέξανδρος Σωτηρακόπουλος, Στέφανος Καραγκίτσης
Ιερέας της Αυλής: Ασπασία Γερολυμάτου-Σαλούρου
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/Προσαρμογή Διαλόγων: Ιωάννα Τρικενέ
Σκηνογραφία: Μιχάλης Κότσαρης
Ενδυματολογία: Περγαντή Αστέρω, Ιωάννα Τρικενέ
Μουσική Επιμέλεια: Ιωάννα Τρικενέ
Μακιγιάζ: Βάσω Παπαδημητρίου
Φωτισμοί: Λεωνίδας Γριπιώτης, Αργύρης Ξουργιάς
Ηχοληψία: Πάνος Ακρίδας
Δημιουργία εικαστικού λογοτύπου/αφίσας: Μιχ. Κότσαρης.
Τεχνική Υποστήριξη: Γιώργος Σάλας, Αντώνης Χαραλάμπους, Σάμπρι Σατριάνο, Γιώτα Τσγαρίδα.
Για την ομάδα
Όλες οι πληροφορίες για την ομάδα μας:
http://etolikotheater.weebly.com/—
Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος
“Το Αιτωλικό”