Αρχική Λάβαμε και δημοσιεύουμε Ανυποχώρητη η Ιερή Πόλη Μεσολογγίου στο αυτονόητο αίτημα

Ανυποχώρητη η Ιερή Πόλη Μεσολογγίου στο αυτονόητο αίτημα

Από pitkostas

για διατήρηση του Ιστορικού της Πρωτοδικείου

Το πλήθος και εύρος των ιστορικών και αντικειμενικών επιχειρημάτων για τα οποία επιβάλλεται η διατήρηση του Ιστορικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως Κεντρικού Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας, διατύπωσε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

Η συνέντευξη προς τους εκπροσώπους του Τύπου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Χρήστο Σπ. Παΐσιο και την Πρόεδρο των Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου κα Ιωάννα Σταματοπούλου, με σκοπό την ενημέρωση όλων για την αναγκαιότητα να διατηρηθεί ως Κεντρικό το Ιστορικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, όπως άλλωστε προβλέπεται από το νέο δικαστικό χάρτη για όλες τις Πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων στην Ελλάδα.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος, τόνισε ότι η διαφαινόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου συνιστά μια ακόμη απαξίωση για τον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και αποτελεί βάναυση προσβολή των δημοτών του, θέτοντας παράλληλα την Πολιτεία προ των ευθυνών της.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Του Δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου, κου Σπυρίδωνος Β. Διαμαντόπουλου

ΠΡΟΣ : Τους εκπροσώπους του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου

ΠΕΡΙ : Του δικαίου και της αναγκαιότητας διατήρησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικού της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Ως γνωρίζετε στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, λειτουργούν αποτελεσματικά εδώ και δεκαετίες δύο Πρωτοδικεία. Το Πρωτοδικείο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Πρωτοδικείο Αγρινίου.

Παρά το ότι το Μεσολόγγι είναι  από συστάσεως του Ελληνικού κράτους η πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, εν τούτοις η θέση μας  είναι σταθερή και αταλάντευτη υπέρ της διατήρησης ως κεντρικών αμφοτέρων των Πρωτοδικείων για αντικειμενικούς λόγους που έχουν αναπτυχθεί επαρκώς και ιδίως λόγω του μεγάλου μεγέθους αμφοτέρων των Πρωτοδικείων αλλά και ενόψει της εκτάσεως του νομού μας και της εδαφικής του ιδιομορφίας με ορεινούς όγκους και απομακρυσμένα χωριά, σε συνδυασμό με το ανεπαρκές οδικό δίκτυο.

Πλην όμως και ενόψει της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης, φαίνεται να προτείνεται η παραμονή ως κεντρικού μόνον ενός εκ των δύο Πρωτοδικείων και συναφώς είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας περί της διατήρησης του Πρωτοδικείου Ι.Π. Μεσολογγίου ως μητροπολιτικού.

Α) ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία προκρίνεται –και μάλιστα χωρίς εξαίρεση- η διατήρηση των κεντρικών  Πρωτοδικείων στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας.

Αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές, σε καμία Περιφερειακή Ενότητα, δεν υποβαθμίζεται το Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας της από κεντρικό σε περιφερειακό. (Λιβαδειά-Θήβα, Πύργος-Αμαλιάδα, Πάτρα-Αίγιο, Καλαμάτα-Κυπαρισσία, Πύργος-Γύθειο).

Γνωρίζουμε  ότι,  με την επίκληση λόγων που άπτονται της θέσης τους ως παραμεθόριων περιοχών και παρά το γεγονός ότι τα  Γιαννιτσά απέχουν μόλις 50 χλμ από την Θεσσαλονίκη και η περιφερειακή ενότητα Πέλλας είναι μισή σε έκταση  και πληθυσμό από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,  εν τούτοις διατηρήθηκαν την τελευταία στιγμή ΚΑΙ τα δύο Πρωτοδικεία της Πέλλας (Έδεσσας και των Γιαννιτσών)

Το Μεσολόγγι ΕΙΝΑΙ η έδρα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και κανένα δήθεν πληθυσμιακό ή άλλο κριτήριο δεν στάθηκε μέχρι σήμερα ικανό να της αφαιρέσει την τιμή ετούτη.

Δεν υφίσταται κανένας λόγος η ιστορική πόλη του Μεσολογγίου, να αποτελέσει την ΜΟΝΗ εξαίρεση πανελληνίως που θα «απωλέσει» τον τίτλο του κεντρικού, μητροπολιτικού Πρωτοδικείου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, παρότι έδρα της.

Δεν συντρέχει κανένας λόγος να παραγκωνισθεί και να αγνοηθεί γι ακόμη μια φορά η «πρωτεύουσα» του νομού, η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν επιτρέπεται να συνεχισθεί η απαξίωση της Ι.Π. Μεσολογγίου με την απογύμνωσή της από δομές συνήθως προς όφελος γειτονικών πόλεων με μόνο επιχείρημα τον πληθυσμό της.

Άλλωστε ελεγκτέο εν προκειμένω είναι το μέγεθος της  πρωτοδικειακής περιφέρειας και όχι το μέγεθος της πόλης όπου εδρεύει το Πρωτοδικείο.

Β) ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

-Στην πρωτοδικειακή μας Περιφέρεια, υπάγεται άνω του ημίσεος της γεωγραφικής έκτασης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (σχ. χάρτης με επισημειούμενη την πρωτοδικειακή περιφέρεια Μεσολογγίου με κόκκινο χρώμα, του Αγρινίου με πράσινο και με γκρι τις περιοχές που υπάγονται σε Πρωτοδικεία όμορων πρώην νομών) εκτεινόμενη από τον ορεινό όγκο της Ναυπακτίας, την Ναυπακτία, την ευρύτερη περιοχή Δήμου Μεσολογγίου μέχρις τον ορεινό όγκο του Ξηρομέρου, με όλα σχεδόν τα λιμάνια.

Γ) ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

-Το Πρωτοδικείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εξυπηρετεί πληθυσμιακά 96.000 πολίτες που υπάγονται στην πρωτοδικειακή μας Περιφέρεια ενώ το Πρωτοδικείο Αγρινίου εξυπηρετεί πληθυσμιακά μόλις 25.000 πολίτες παραπάνω όπως  προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της απογραφής  2021 της ΕΛΣΤΑΤ, παρά το ότι η πόλη του Αγρινίου (και όχι ο Δήμος Αγρινίου) καταγράφει πληθυσμό 62.500.

Δ) ΕΥΧΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

– Η πρόσβαση στην πόλη του Μεσολογγίου και στο Πρωτοδικείο της, είναι εύκολη και ασφαλής μέσω της Ιονίας Οδού, αφού η είσοδος/έξοδος της Ιονίας Οδού προς την πόλη μας βρίσκεται  μόλις 1-1,5 χλμ από την είσοδο της πόλης, εξυπηρετώντας με απόλυτη ασφάλεια τόσο τους κατοίκους της περιοχής Ναυπάκτου όσο  και της Λευκάδας καθώς η αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων Λευκάδας, υπάγεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.

Αντιθέτως η πρόσβαση στο Αγρίνιο μέσω της Ιονίας Οδού είναι εξαιρετικά  δύσκολη καθώς η είσοδος/έξοδος της Ιονίας Οδού ευρίσκεται προς βορρά μεν  στην θέση Κουβαράς δηλαδή σε απόσταση 21 χλμ από την πόλη του Αγρινίου  προς νότον  δε στην θέση Χαλίκι Αιτωλικού δηλαδή  σε απόσταση 22 χλμ., αναγκάζοντας τους κινούμενους προς Αγρίνιο να κινηθούν στο στενό, επικίνδυνο οδόστρωμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων για 21 και 22 χιλιόμετρα, αντίστοιχα.

Ε) ΟΓΚΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

-Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι από τα μεγαλύτερα επαρχιακά Πρωτοδικεία από άποψη όγκου υποθέσεων, ως προκύπτει από τα στοιχεία της Εισαγγελίας, ενδεικτικά 3.403 μηνύσεις και 1.226 προκαταρκτικές δικογραφίες το έτος 2023 όσο και από τα στατιστικά στοιχεία του Πρωτοδικείου  Μεσολογγίου, του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και του Ειρηνοδικείου Μεσολογγίου.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα  με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αναλογία δικαστή ανά υπόθεση στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι από τις υψηλότερες πανελληνίως.

ΣΤ) ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

-Το κτίριο του Πρωτοδικείου Ι.Π. Μεσολογγίου είναι διώροφο με υπερώο, έχει κτισθεί το 1962 και αποτελεί  κόσμημα αρχιτεκτονικής, έχοντας  κοινή πλατεία με το, έναντι τούτου ευρισκόμενο, νεοκλασικό κτίριο του Ξενοκρατείου που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η επιφάνειά του  έχει εμβαδόν  2.500 τ.μ. περίπου και υπόγεια 500 τ.μ. με  όλες τις σύγχρονες υποδομές λειτουργίας, με εγκατεστημένο ανυψωτικό ηλεκτρικό μηχάνημα σκάλας/αναβατόριο για ΑΜΕΑ, εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού, πυρόσβεσης, εγκατεστημένη τηλεματική και όλα τα σύγχρονα μέσα της δίκης, εξωτερικό αποκλειστικό πάρκινγκ για δικαστές και υπαλλήλους, έχει ανακαινισθεί προσφάτως με αλλαγές εξωτερικών παραθύρων και ρολών, μονώσεις ταρατσών και εγκατάσταση νέων ηλεκτρικών και μηχανολογικών μηχανημάτων.

Το κτίριο είναι πλήρως λειτουργικό και είναι επαρκέστατο για την κάλυψη των αναγκών του κεντρικού Πρωτοδικείου και την εύρυθμη λειτουργία του, ενώ τούτη την στιγμή διατίθενται άμεσα προς χρήση 7 κενά γραφεία,εκτός του ότι υπάρχουν ακόμη αίθουσες αρχειακού υλικού και γραφεία που κατόπιν μεταφοράς υλικού στο υπόγειο και αναδιοργάνωσης των υπαλλήλων, αντίστοιχα, μπορούν να διατεθούν προς άμεση χρήση.

Κατά τα ως άνω το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ως μητροπολιτικό/κεντρικό Πρωτοδικείο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, δύναται ευχερώς να φιλοξενήσει τους δικαστές των οποίων οι οργανικές θέσεις θα μεταφερθούν στο Πρωτοδικείο μας, πλέον των υπαλλήλων που πιθανόν να μεταφερθούν.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι  ήδη δυνάμει της με αρ 24900/8-12-2023 απόφασης του ΤΑΧΔΙΚ, έχει εγκριθεί πίστωση 700.000 ευρώ προς χρηματοδότηση του έργου «επισκευή, συντήρηση και ανακαίνιση δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου», με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα ανακαινισθεί πλήρως, καθώς λόγω της παλαιότητάς του χρήζει εργασιών «καλλωπισμού» του, χωρίς να υπολείπεται ως προς την καταλληλότητα και την λειτουργικότητά του.

Κατά τα ως άνω η προσπάθεια της γειτονικής πόλης του Αγρινίου να υφαρπάξει και το κεντρικό Πρωτοδικείο με επιχείρημα ότι διαθέτει μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις, αφήνει αναπάντητο το ερώτημα αν, μετά την ίδρυση του εφετείου της το 2012, διαθέτει πλέον ικανό αριθμό ελεύθερων γραφείων και εγκαταστάσεων.

Ιδίως διότι ως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως ο υφυπουργός κύριος Μπούγας, τόσο στην Βουλή όσο και σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ο ορισμός ενός Πρωτοδικείου ως κεντρικού και η πιθανή τροπή ενός άλλου σε περιφερειακό, δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτε την δικαστηριακή ύλη ή την δικαστηριακή περιφέρεια, ήτοι και εν ολίγοις και πάντα σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις του υφυπουργού, τα Πρωτοδικεία θα συνεχίζουν να δικάζουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό υποθέσεων και στην ίδια ακριβώς πρωτοδικειακή περιφέρεια, όπως και προ του εν λόγω επικείμενου νόμου.

Κατά τα ως άνω και μετά τις διαβεβαιώσεις του αξκου υφυπουργού, οι αιτιάσεις της πόλης του Αγρινίου περί πληθυσμιακής υπεροχής (της πόλης και ουχί της πρωτοδικειακής περιφέρειας που είναι και το ζητούμενο), παύουν να έχουν ειδικό βάρος.

***********

Δεν θέλουμε να επικαλεστούμε για μια ακόμη φορά την ιστορικότητα και την Ιερότητα του τόπου μας, καθώς δυστυχώς φθάσαμε να λοιδορούμαστε ως γραφικοί, αντί να έχει γίνει κτήμα όλων μας ότι μόνον ο σεβασμός στην Ιστορία μας, στους αγώνες των προγόνων μας και στις θυσίες τους, είναι ικανός να φέρει φως στην νέα εποχή.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι σε τούτη την Ιερά Πόλη που θυσίασε τα πάντα για να αναγεννηθεί περήφανο το Ελληνικό Έθνος, ακόμη και τα δύσκολα χρόνια του Αγώνα και μέχρι την ηρωική Έξοδο και την καταστροφή της, λειτούργησαν Δικαστήρια όλων των βαθμίδων, Ειρηνοδικεία (Ειρηνοποιοί Κριταί), Πρωτοδικείο, Εμποροδικείο, Δικαστήριο Λειών Πολέμου και τα πρώτο Εφετείο, το περιώνυμο Εφετείο των Εκκλήτων, όπως όλως αναλυτικά αναφέρει ο επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και επιφανής Μεσολογγίτης, Σπύρος Κανίνιας στο πόνημά του «Η Δικαιοσύνη στο Μεσολόγγι 1821-1826» .

Το Μεσολόγγι υπήρξε πάντα κοιτίδα δικαιοσύνης, πνευματικότητας και πολιτισμού.

Μετά την επίσημη ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και μόλις το 1834, ιδρύθηκε στο Μεσολόγγι το ένα από τα τρία ιδρυθέντα Πρωτοδικεία στην Ελλάδα, με το β.δ. 16 Οκτωβρίου/5 Σεπτεμβρίου 1834, περιλαμβάνοντας τα Ειρηνοδικεία Αιτωλικού, Βάλτου, Ναυπάκτου, Ξηρομέρου, Αγρινίου.

Το έτος 1866 ιδρύεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, ο τρίτος κατά σειρά δικηγορικός Σύλλογος μετά αυτόν της Αθήνας και της Καλαμάτας.

Σήμερα πια ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου αριθμεί  96 μέλη που αγωνιούν και αυτοί μαζί με όλη την κοινωνία για την τύχη του Πρωτοδικείου.

Με την ελπίδα να έγινε αντιληπτή το δίκαιο των αιτημάτων μας περί της αναγκαιότητας διατήρησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως Κεντρικού της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλος

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr