Ο διαχωρισμός των βιοαποβλήτων γίνεται πράξη/Παρελήφθησαν δύο απορριμματοφόρα και καφέ κάδοι
Κώστας Λύρος: «Κερδίζουμε τη μάχη με την διαχείριση των απορριμμάτων – ολοκληρωμένο πρόγραμμα και στα βιοαπόβλητα»
Αλλάζει προς τα καλύτερο ο τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων.
Προς τούτο επιστρατεύονται δύο νέα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα και μαζί με τους νέους, ειδικούς για τα Βιοαπόβλητα, καφέ κάδους βάζουν σε εφαρμογή το σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων.
Μια μεγάλη ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση στη λειτουργία του Δήμου μας στο τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο τρόπο!
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου είναι από τους πρώτους στην Περιφέρεια που θα λειτουργήσει η συλλογή βιοαποβλήτων έχοντας έγκαιρα καταθέσει φάκελο σε πρόγραμμα ύψους 322.499,20 €.
Επ’ ευκαιρία αυτής της πολύ σημαντικής εξέλιξης ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος δήλωσε:
«Από την πρώτη ημέρα θέσαμε το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε πρώτη προτεραιότητα. Παρά τα εμπόδια όχι μόνο δεν τα παρατήσαμε, αντιθέτως παλέψαμε με μεγαλύτερο σθένος. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε άμεσα την εφαρμογή του «καφέ κάδου».
Θα τοποθετηθούν κυρίως σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης βιοαποβλήτων, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ με πολύ μεγάλα οφέλη για το Δήμο και το περιβάλλον.
Παράλληλα θα ξεκινήσουμε καμπάνια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους δημότες μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτή η μάχη θα κερδηθεί»
Να σημειωθεί ότι τα νέα απορριμματοφόρα διαθέτουν σύστημα πλύσης και απολύμανσης των κάδων μετά την εκκένωση τους και είναι δυνατή και η εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών με το όχημα, όπως πλύση του ίδιου του οχήματος, πλύση πεζοδρομίων, αποκόλληση αφισών κλπ.
Η πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος περιλαμβάνει εκτός από την απόκτηση των δύο απορριμματοφόρων και δράσεις οικιακής κομποστοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη προμηθεύτηκε 300 ειδικούς για βιοαπόβλητα κάδους ενώ πιλοτικά θα δοθούν μικροί κάδοι σε νοικοκυριά για να γίνει μια πρώτη επαφή με τα νέα δεδομένα και την αποδοτικότητά τους.
Σημειώνεται ότι στον καφέ κάδο ρίχνουμε όλα τα τροφικά απόβλητα που παράγονται κατά την προετοιμασία των φαγητών καθώς και τα υπολείμματα από τα γεύματα και χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας, δεν ρίχνουμε γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, χάρτινες συσκευασίες, ρούχα, παπούτσια, υφάσματα, οικοδομικά υλικά, ηλεκτρικές συσκευές, ξύλινα αντικείμενα, χαρτιά υγείας και πάνες, αποτσίγαρα.
Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου