Έχει σημασία αν το “Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσως Κατράκη” θα παραμείνει ξεχωριστή νομική οντότητα; Ναι, έχει μεγάλη σημασία.
Α. Στη λειτουργία των πολιτιστικών -και όχι μόνο- οργανισμών η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια είναι το Α και το Ω της επιτυχίας τους. Βασικά συστατικά επιτυχίας: η χρηματοδότηση, το σχέδιο δράσης- επιβίωσης-συντήρησης, η διοίκηση και το προσωπικό. Η απελευθέρωση από μηχανισμούς με επιπλέον διαδικασίες έγκρισης, συνεδριάσεων, επιτροπών, έχει δείξει με βάση την συνήθη πρακτική ότι βοηθά έναν πολιτιστικό οργανισμό να εξελιχθεί ταχύτερα.
Β. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αυτοτέλεια του Μουσείου, ως ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, μπορεί να του δώσει ξεκάθαρα περισσότερες ευκαιρίες σε χρηματοδοτικά εργαλεία που η δημοτική μηχανή εξαιτίας των πολλαπλών αρμοδιοτήτων και ιεραρχήσεων δεν θα καταφέρει να του δώσει. Η πεποίθηση ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα ως δημοτική υπηρεσία, αφαιρεί την δυνατότητα μιας αμεσότερης ξέχωρης εξέλιξης, σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουμε ότι τα έσοδα των Δήμων είναι μειωμένα.
Γ. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από την φύση τους παρέχουν τα εχέγγυα της λειτουργίας με κανόνες δημοσίου δικαίου και με διοικητικό συμβούλιο που διαθέτει όλες εκείνες τις αρμοδιότητες για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας. Το γιατί δεν λειτούργησε στο παρελθόν και ποιοι ευθύνονται αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της ιστορίας του.
Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς αν το Μουσείο της Ακρόπολης λειτουργούσε ως δημοτική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων και όχι ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, πώς θα ήταν τα πράγματα. Κάθε περιοχή έχει την δική της “Ακρόπολη” και για το Αιτωλικό είναι το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών Μουσείο Βάσως Κατράκη.
Με την απόφαση της κατάργησης ξεριζώνεται ο σπόρος της δημιουργίας και η δυνατότητα ύπαρξης ενός αναπτυξιακού μοχλού που με τα κατάλληλα πρόσωπα στην διαχείριση του θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολυδύναμο πολιτιστικό οργανισμό για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.
Αυτό που χρειάζεται αυτή την στιγμή είναι μια γενναία χρηματοδότηση, ένας σύγχρονος σχεδιασμός, διοίκηση και προσωπικό.
Έτσι το “Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών Μουσείο Βάσως Κατράκη”θα δώσει θέσεις εργασίας σε επαγγελματίες πολιτισμού της περιοχής (φύλακες, ξεναγούς, πολιτιστικούς διαχειριστές) και μια συνεχή επισκεψιμότητα που θα μπορεί να συντηρήσει τόσο το ίδιο το Μουσείο, όσο και να συντελέσει στην ενίσχυση της οικονομίας του Αιτωλικού.
Το “Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών Μουσείο Βάσως Κατράκη” οφείλει να παραμείνει ξεχωριστή νομική οντότητα, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει τον σκοπό για το οποίο δημιουργήθηκε: να παραμείνει το έργο της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό!Όλγα Δασκαλή
(νεοεκλεγείσα) Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ιεράς Πόλεως ΜεσολογγίουΕπικεφαλής συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”