Μία καινούργια δράση της «Διεξόδου» που στοχεύει
στην διατήρηση του ιστορικού, πολιτιστικού & περιβαλλοντικού πλούτου της Ιερής Πόλης
Με ανέλπιστη συμμετοχή ενδιαφερόμενων ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη η λειτουργία της «Νέας Μεσολογγιάδας Σχολής» στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος».
Η προσέλευση ήταν αθρόα και για τον λόγο την επόμενη ημέρα επαναλήφθηκε.
Θέμα της πρώτης συνάντησης ήταν η λιμνοθάλασσα και η καταστροφή της.
Οι συμμετέχοντες, με συντονιστή της συζήτησης τον ιδρυτή της «Διεξόδου», μίλησαν και συζήτησαν, όπως είχε προαναγγελθεί, για τα παλιά ιβάρια και τους τρόπους ψαρέματος, για τα γυροβολίδια, για το τζένιο, την πρυά, τα καμάκια, τα παραγάδια και το μισοδρόμισμα, για τις γαϊτες και τις γαϊτοπούλες, για τα πριάρια και τις πάσαρες, για τους συνεταιρισμένους ψαράδες και τους σκάπουλους, για τον ΟΣΕΛΜΑ και τέλος για την καταστροφή της πλατιάς και της ήμερης, της ρηχής και μεγάλης λιμνοθάλασσας του Παλαμά.
Η βραδιά τέλειωσε με την προβολή της εξαίσιας κινηματογραφικής ταινίας “Η λίμνη των πόθων” που γυρίστηκε το 1957 στη λιμνοθάλασσα, το περιεχόμενο της οποίας ανέλυσε ο φίλος της “Διεξόδου” Μάκης Θεοφιλάτος.
Σκοπός της «Νέας Μεσολογγιάδας Σχολής», οι συναντήσεις της οποίας θα πραγματοποιούνται ανά μήνα, θα είναι η αναμόχλευση της μνήμης σε θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με το παλιό Μεσολόγγι και τον τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό της πλούτο.
Η επόμενη συνάντηση, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, με θέμα τις πλάζ του Μεσολογγίου και ειδικότερα το «Αραπογιάλι», τα «Μπάνια», το «Καράβι», τα «Μαρόκια», τη «Συρμή» και τις «πλαζ» της Σοφίας, του Ναπολέοντα και του Κυρχανατζή.