Αρχική Λάβαμε και δημοσιεύουμε Με βιωματική δράση με τους μαθητές γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στο Μεσολόγγι

Με βιωματική δράση με τους μαθητές γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στο Μεσολόγγι

Από pitkostas

Το «Μεσολόγγι των Ντόπιων» (MessolonghibyLocals) σε συνεργασία με το «Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο» (MedINA) και το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου τίμησαν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με δράσεις τόσο στο πεδίο όσο και στον χώρο του σχολείου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είχε ως σύνθημα:  «Ήρθε η Ώρα για Αποκατάσταση Υγροτόπων».

Οι μαθητές με πολύ κέφι και ευθύνη, για ένα πρωινό πήραν στα χέρια τους την τύχη του υγρότοπου.Μετά από ένα οδοιπορικό στον υγρότοπο, μέσα από το παιχνίδι ρόλων, μπήκαν στην θέση των διαφορετικών χρηστών, των τοπικών αρχών, των επιστημόνων, των κατοίκων και των οργανώσεών τους. 

Με υποδειγματικό τρόπο διαβουλεύτηκαν και κατέληξαν σε διαχειριστικά σχέδια για την ήπια αξιοποίηση του υγρότοπου που συνδύασαν τον σεβασμό στη φύση και την ευημερία των κατοίκων.

Με τη δράση αυτή ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας με στόχο την αποκατάσταση των υγροτόπων επειδή:

«Όπου η γη συναντά το νερό, η ζωή αφθονεί…. Το 40 τοις εκατό όλων των ειδών φυτών και ζώων ζουν ή αναπαράγονται σε υγροτόπους. Οι υγρότοποι είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και την αλιεία. Λειτουργούν ως πηγές νερού, καθαριστές και προστατεύουν τις ακτές μας. Οι υγρότοποι είναι οι μεγαλύτερες αποθήκες φυσικού άνθρακα στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα, σχεδόν το 90 τοις εκατό των υγροτόπων του κόσμου έχουν υποβαθμιστεί ή χαθεί. Χάνουμε υγροτόπους τρεις φορές πιο γρήγορα από τα δάση….»(Δρ. Musonda Mumba, Γενική Γραμματέας, Σύμβαση για τους Υγροτόπους)

H εκπαιδευτική δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, από την MedWet. Η MedWet είναι η μεσογειακή πρωτοβουλία της Συνθήκης Ραμσάρ για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη των μεσογειακών υγροτόπων, στην οποία συμμετέχουν και οι 25 χώρες της Μεσογείου.Την δράση υποστήριξαν: Friend of the Earth (FOE)/Friend of the Sea (FOS) και Office Français de la Biodiversité (OFD).

Το Μεσολόγγι των ντόπιων

Messolonghi by Locals 

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr