Αρχική Διασκεδαση & Εκδηλωσεις Μάγεψαν το κοινό οι «Ποιητές της Λιμνοθάλασσας»

Μάγεψαν το κοινό οι «Ποιητές της Λιμνοθάλασσας»

Από pitkostas

Κώστας Λύρος «Το Μεσολόγγι η πόλη της ελευθέριας, δικαιούται να ονομάζεται πλέον και πόλη της ποίησης».

Το Μεσολόγγι γενέθλια γη σημαντικώνποιητών και λαμπρών προσωπικοτήτων της τέχνης και το λογού, με αφορμή την επέτειο των 80 ετών από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά και του Μιλτιάδη Μαλακάση το 1943, την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, τίμησε τους ποιητές της Λιμνοθάλασσαςστον κήπο του ΜουσείουΣπυρίδωνος και Χαρίλαου Τρικούπη.

Οι ποιητές που τιμήθηκαν με τη συμπερίληψη τους στην ανθολόγησηπου εμπεριέχει το Περιοδικό «Ούριος Άνεμος» καλύπτουν χρονικάτην περίοδοδυο μισή αιώνων, από το μακρινό 1761 έως το σύγχρονο έτος 2023

Ειδικότεραπρόκειται για τους ΜεσολογγίτεςΠοιητές, Κωστή Παλαμά, ΜιλτιάδηΜαλακάση, Γεώργιο Δροσίνη, Ρήγα Γκόλφη, Μιμή Λυμπεράκη, Θωμά Γκόρπα, Σπόντη Τριαντάφυλλο, Τρικούπη Σπυρίδων, ΠαιδάκοΣπύρο, ΓιαννόπουλοΑναστάσιο, ΒάλβηΣταμάτιο,ΗλιόπουλοΤιμολεών, ΔροσίνηΓεώργιο, Κασόλα Γεράσιμο, Σύλβια Ρέα, Σταύρακαπαναγιώτης, ΤσιπέλαΑικατερίνη,  Γκόπη Μαρία,ΓιανναράΑναστάσιο, ΚαρασίμαΙωάννη, ΓεωργόπουλοΜίμη, ΤσέκοΔημήτρη, ΑντωνάτοΝίκο, Ξηρογιαννόπουλο Διονύσιο, Χάτζη Παντελή, Λαμπρόπουλο Βασίλη, Φιλιππόπουλο Νικήτα, Πολονύφη Γεώργιο, Πασίση Συμεών, Σκαρέλο Φώτιο, Κουλουμπή Χαράλαμπο, Μοσχονά Χρήστο, Παπαθέου Δημήτρη, Σώκο Ζαχαρία, Σταματάτο Σπύρο, Γκίκα Γλύκα, Χαλαζιά Χρήστο, Μανιάτη Δημήτρη, Σφαέλο Στάθη, Μπλάγκα Νίκο, Βαλλιανάτο Ευάγγελο, Κλαμπανιστή Φρόσω, ΖαβιτσανάκηΙωάννη, Βασιλόπουλο Νεκτάριο, Παπανικολάου Περίανδρο, Δούμα Αναστασία, Διαμαντοπούλου Ελένη, Λαγάνη Ελένη – ΠαπαδόπουλοΗρακλή, Γαβρίλη Αθηνά.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έλαβαν χώρα απαγγελίες ποιημάτων από δεκάδες σύγχρονους Μεσολογγίτες ποιητές που συγκίνησαν το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε τον χώρο της εκδήλωσης σε μια πρωτοφανή συμμετοχή καθώς και Μουσική Μελοποιημένων ποιημάτων (Παλαμάς, Δροσίνης, Μαλακάσης, Γκόρμπας) που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους χαρίζοντας υπέροχες στιγμές πολιτιστικής πανδαισίας.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεσηποιητικών συλλογών των Ποιητών της Λιμνοθάλασσας του χθες και του σήμερα που περιείχεπερισσότερα από 100 δημιουργήματαποίησηςκαι ήταν η προστιθέμενηαξία της εκδήλωσηςτιμής και μνήμης.

Την εκδήλωσηεκ μέρους των συνδιοργανωτώνχαιρέτισαν, ο Δήμαρχος Κώστας Λύροςκαι  ο Έκδότης – Διευθυντής του Περιοδικού «Ούριος Άνεμος, Συμεών Γκόρπας.

 «Το Μεσολόγγι η πόλη της ελευθέριας, δικαιούται να ονομάζεται πλέον και πόλη της ποίησης» τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος και παράλληλα επισήμανε τα εξής:

«Το Μεσολόγγι, γενέθλια γη σημαντικών ποιητών δικαίως αποτελεί  σημείο αναφοράς για την ελληνική ποίηση.Και το ενδιαφέρον είναι ότι  ακόμη και στις μέρες μας   παρουσιάζει              μ ε γ ά λ η    ποιητική δραστηριότητα.

Και αυτό,  φίλοι μου , δεν είναι τυχαίο.   Τίποτα από όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην πόλη μας δεν είναι  τυχαία.Γιατί το Μεσολόγγι δεν είναι τυχαίο. Στις ιστορικές γωνιές ,στα μαρτυρικά χώματα της πόλης μας, στην απεραντοσύνη της γαλήνης της λιμνοθάλασσας μας , αλλά  και    σε όλη την επικράτεια του ιστορικού και γεμάτου αρχέγονες ιστορίες και παραδόσεις δήμου μας , πολλοί συμπολίτες μας χάνονται σε πνευματικές  αναζητήσεις και αποκρυσταλλώνουν σκέψεις, ιδέες ακόμη και αμφισβητήσεις.

Και αυτό εκφράζεται και  μέσω της ποίησης.Δεκάδες ή και εκατοντάδες οι αφανείς  ποιητές μας. Και αυτό είναι πραγματικά  σπουδαίο! Και αυτό μας τιμά και μας εμπνέει . Και εμπνέει και μας που δεν είμαστε ποιητές που  δεν είμαστε άνθρωποι του λόγου.

Αλλά είμαστε άνθρωποι που η ζωή μας όρισε από άλλη θέση να παλεύουμε για τον τόπο μας».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Παντελής Μπουκάλας, Ποιητής –  Δημοσιογράφος της εφημερίδας καθημερινή και ο Αντώνης Σκιαθάς, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πατρών και Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως. 

Συντονιστής παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο ποιητής Δημήτρης Μανιάτης ενώ τη Μουσική Επιμέλεια είχε ο καθηγητής μουσικής & Μαέστρος Σπύρος Χολέβας.

Συμμετείχαν με χαιρετισμούς και εκθεσιακό υλικό το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά (Αθήνα) και η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών.

Επίσης προσκεκλημένοι ήταν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρίνιου και η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου ενώ τα ξεχωριστά αυτά δρώμενα καλύφθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς του Αγρίνιου και των Πατρών.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr