Αρχική Διασκεδαση & Εκδηλωσεις Η πόλη του Dessau-Roßlau συνάντησε την πόλη του Μεσολογγίου

Η πόλη του Dessau-Roßlau συνάντησε την πόλη του Μεσολογγίου

Από messolonghim

Εγκαινιάστηκαν οι δύο εκθέσεις  για  την «Ελευθερία»

Κώστας Λύρος:«Η Ιστορία και ο πολιτισμός το δυνατό μας brandname»

Εγκαινιάστηκαν με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου,  το Σάββατο, 9 Ιουλίου 2023, στο κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι  δύο μοναδικές εκθέσεις  με θέμα το υπέρτατο αγαθό της Επανάστασης του 1821, την Ελευθερία. Δύο εκθέσεις που με αφετηρία την ιστορία τίθεται η αξία της διεκδίκησης της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης για τις κοινωνίες του σήμερα στο προσκήνιο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε  από το Δήμο Μεσολογγίου σε συνεργασία με το  Δήμο Dessau   στα πλαίσια της Επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση (1821-2021) και του πολιτιστικού προγράμματος Artist in Residence.

Η διασύνδεση των δύο πόλεων όπως εξήγησε η κα Μαντζαφλάρη Μαρία, δικηγόρος και Διευθύντρια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία ενεργεί ως δίαυλος  των τοπικών αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και Γερμανίας.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της πόλης του Dessau-Roßlau αποτέλεσε το γεγονός ότι πριν από 200 χρόνια ο ποιητής WilhelmMüller, (1794-1827),  ήταν ένας από τους πιο γνωστούς φιλέλληνες και υποστηρικτές του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία. Στην Ελλάδα, ο WilhelmMüller συγκαταλέγεται ιστορικά στις εξέχουσες μορφές που απαρτίζουν το ιστορικό ρεύμα των “Φιλελλήνων”.

Στον ισόγειο χώρο του κτιρίου παρουσιάστηκε στο κοινό  η ολοκλήρωση του φωτογραφικού έργου της ταλαντούχας Γερμανίδας φωτογράφου ZerinaKaps,  με θέμα: «Ελευθερία στην σύγχρονη εποχή». Η Zerina ενθουσίασε με  την εξαιρετική δουλειά της, κατά την πολύμηνη διαμονή της στο Μεσολόγγι κατά το οποίο αποθανάτισε πρόσωπα και στιγμιότυπα από τη περιοχή μας προσφέροντας στους επισκέπτες και τις επισκέπτριες μια έκθεση γεμάτη ενδιαφέρουσες εντυπώσεις, εμπειρίες και συναίσθημα και  η οποία θα παραμείνει στο Μεσολόγγι ,ως κληροδότημα και δώρο από την καλλιτέχνιδα και κατ’ επέκταση τον λαό του Dessau – Roβlau στους δημότες του Μεσολογγίου ες αεί.

Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ευχαρίστησε το Δήμαρχο του Δήμου Dessau  για την εξαιρετική έκθεση και όσους εμπνεύστηκαν αυτή την  πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, καθώς και την ZerinaKaps για την εξαιρετική της δημιουργία λέγοντας:

«Εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ μια πολύ ξεχωριστή  εκδήλωση  πολιτισμού, τέχνης αλλά και  εξωστρέφειας.Εξωστρέφειας και επικοινωνίας.Και μάλιστα μιας επικοινωνίας που έχει τις ρίζες της στο ιστορικό παρελθόν μας, αλλά καλλιεργήθηκε  με τους σύγχρονους όρους της Μεσολογγίτικης φιλοξενίας.

Είναι  πράγματι ενδιαφέρον, αλλά και συγκινητικό να βλέπει κανείς τον τρόπο με τον οποίο  η στενή μας πια φίλη, Zerina αποθανάτισε, βίωσε και μας μετέφερε το σύγχρονο Μεσολόγγι, γιατί αυτό είναι η όψη μας  όπως αυτή μας μεταφέρεται  από μια άλλη οπτική.

Στιγμιότυπα, σημεία, πρόσωπα από την σύγχρονη πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου εκφράζοντας την «Ελευθέρια στη Σύγχρονη Εποχή» μέσω της Μεσολογγίτικης καθημερινότητας και του  περιβάλλοντος μας.

Το Μεσολόγγι μέσα από το φακό της Zerina θα ταξιδέψει  μακρύτερα και  αυτό θα βοηθήσει ώστε εκτός  από τόπος όμορφος και  φιλόξενος να γίνει και τόπος ενδιαφέροντος και επίσκεψης για ακόμη περισσότερους  φίλους της Μεσολογγίτικης γης.Στόχος μας είναι η  ιστορία, η φιλοξενία αλλά και  η απαράμιλλη ομορφιά του τόπου μας να περάσουν τα τείχη μας  και να τα μοιραστούμε με όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους. Για αυτό στηρίζουμε μα κάθε τρόπο  τέτοιες  συνέργειες» κατέληξε ο Κώστας Λύρος.

Ο Δήμαρχος του Dessau – Roβlauκ. DrRobertReck λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί δια ζώσης στην εκδήλωση ωστόσο απέστειλε σύντομο βιντεοσκοπημένουλικό  που προβλήθηκε στο κοινό και στο οποίο ανέφερε ότι:«η συνεργασία και η σύσφιξη των δύο λαών περνάει μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό».

            Ο Γερμανός υπεύθυνος της έκθεσης DrFrankKreissler, προϊστάμενος του αρχείου της πόλης του Δήμου DessauRoβlau παρουσίασε την δεύτερη έκθεση που φιλοξενείται στον Α’ όροφο του κτιρίου Χρυσόγελου και εμπεριείχε υλικό από τα Αρχεία της Πόλης του Δήμου Dessau – Roβlau. Η έκθεση με τίτλο «Από τον φιλέλληνα WilhelmMuller στην ειρηνική επανάσταση – 200 χρόνια αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Dessau – Roβlau» απεικονίζειτην πόλη του Ντεσάου γύρω στο 1800 ως σταθερό σημείο αναφοράς κατά τις ποικίλες μεταρρυθμίσεις του φωτισμένου πρίγκιπα LeopoldFriedrich.

Επιπλέον γίνεται αναφορά στον WilhelmMuller ως ποιητή Φιλέλληνα και στη συνέχεια εξετάζεται η πρόοδος αλλά και η οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε όσον αφορά τις προσπάθειες για ελευθερία και δημοκρατία στο Ντεσάου μέχρι την Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου παρευρέθηκαν και απευθύναν χαιρετισμό επίσης η Προϊστάμενη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Dessau–Roβslau κα NadineWillingStritzke, ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη Βόρεια Γερμάνια και τέως πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, WalterStechel και η εκπρόσωπος του Γραφείου της Ελληνογερμανικής συνέλευσης στην Αθήνα, Ναυσικά Νικοδημοπούλουενώ η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγέςαναμνηστικών δώρων.

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr