Αρχική Διασκεδαση & Εκδηλωσεις ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΦΑΑΙΤΛ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΦΑΑΙΤΛ

Από Gerasimos Kotsiris

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, αποτίνοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνη στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», υλοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά το επετειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΤΟ ΑΛΩΝΑΚΙ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ», με αφορμή την 198η επέτειο της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου. Οι μαθητές του Γυμνασίου Καστριτσίου Πατρών, του 7ου και του 14ου Γυμνασίου Πατρών και του Γυμνασίου Οβρυάς Πατρών επισκέφτηκαν τον Κήπο των Ηρώων, όπου πληροφορήθηκαν το ιστορικό της Α΄ και Β΄ πολιορκίας του Μεσολογγίου, καθώς και τις τελευταίες πράξεις τέλους κατά την ηρωική Έξοδο. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον τάφο του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Αγ. Παντελεήμονος, για να καταλήξουν στην Πινακοθήκη – Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, όπου θαύμασαν πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου Μεσολογγίου και προσωπογραφίες Φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών.

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης επισκέφτηκαν την περιοδική φωτογραφική έκθεση του Β. Αρτίκου «Της Εξόδου, άνθρωποι και τόποι» στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η βιωματική εκπαιδευτική δράση γνώρισε στους μαθητές τις προπαρασκευαστικές επαναστατικές κινήσεις των Αγωνιστών της Δυτικής Ελλάδος για ανεξαρτησία, ενώ ενημερώθηκαν για τα φύλλα της εφημερίδας των «Ελληνικών Χρονικών» και για τις προσπάθειες διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας και συγκρότησης συλλογικής μνήμης, μέσω επετείων, εορτασμών και μνημείων.

Τα έντυπα που διανεμήθηκαν στους μαθητές, σχεδιάστηκαν το 2021, στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και εκτυπώθηκαν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 22-25 Απριλίου από την μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας κα. Δ. Γαβρίνα.

Mπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2021  All Right Reserved – Designed and Developed by messolonghim.gr